Λερναία Υδρα η Χαμάς, οι πιο σφοδρές μάχες στην Τζαμπαλίγια

Αναζωπυρώνονται οι εχθροπραξίες στη βόρεια περιοχή της Γάζας που είχε εκκαθαριστεί από τον στρατό. Ισοπεδώνονται ολόκληρες συνοικίες. Ισραηλινή προέλαση και παλαιστινιακή αντίσταση και στη Ράφα, πρόσφυγες παντού.

Λερναία Υδρα η Χαμάς, οι πιο σφοδρές μάχες στην Τζαμπαλίγια

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν με μαχητές της Χαμάς στους στενούς δρόμους της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, σε ορισμένες από τις πιο σκληρές εχθροπραξίες από τότε που επέστρεψαν στην περιοχή πριν από μια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, στο νότο μαχητές επιτέθηκαν σε άρματα μάχης που συγκεντρώνονταν γύρω από τη Ράφα, μεταδίδει το Reuters.

Κάτοικοι είπαν ότι τα ισραηλινά τεθωρακισμένα είχαν φτάσει μέχρι την καρδιά της Τζαμπαλίγια, του μεγαλύτερου από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, και ότι οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν σπίτια και καταστήματα προελαύνοντας.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι φορτηγά άρχισαν να μεταφέρουν βοήθεια στην ξηρά από την προσωρινή προβλήτα που οικοδομήθηκε στα ανοιχτά της Γάζας.

«Το επίκεντρο είναι τώρα η Τζαμπαλίγια, τα τανκς και τα αεροπλάνα αφανίζουν κατοικημένες περιοχές, καταστήματα, τα πάντα. Και ο πλανήτης κάνει πως δεν βλέπει», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Aϊμάν Ρατζάμπ, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

«Ντροπή», συνέχισε. «Οι Αμερικανοί θα μας φέρουν λίγο φαγητό. Δεν θέλουμε φαγητό, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος και μετά να μας αφήσουν μόνους μας να αποφασίσουμε την τύχη μας».

Το Ισραήλ είχε πει ότι οι δυνάμεις του είχαν εκκαθαρίσει την Τζαμπαλίγια μήνες νωρίτερα, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι επιστρέφει για να αποτρέψει την επανεγκατάσταση της ισλαμιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Οι μάχες συμπίπτουν με την επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της λωρίδας, που συνορεύει με την Αίγυπτο, τρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε φυγή και από τα δύο άκρα της επικράτειας ταυτόχρονα. Πυκνός καπνός υψώνεται πάνω από τη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της λωρίδες, αφού εκτοπίστηκαν από τις βορειότερες περιοχές, μεταδίδει το Reuters.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι σκότωσαν περισσότερους από 60 μαχητές τις τελευταίες μέρες και ότι εντόπισαν μια αποθήκη όπλων κοντά σε καταφύγιο στην Τζαμπαλίγια.

Στην περιοχή διεξάγεται επιχείρηση σε επίπεδο μεραρχίας, που κατά κανόνα περιλαμβάνει πολλές ταξιαρχίες με χιλιάδες στρατεύματα η καθεμία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια του πολέμου.

«Ακόμη και τώρα, οι στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά με τρομοκρατικούς πυρήνες στην περιοχή», ανέφερε το IDF. «Το κέντρο ελέγχου της 7ης Ταξιαρχίας διεύθυνε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, εξάλειψε τρομοκράτες και κατέστρεψε τρομοκρατικές υποδομές».

Τουλάχιστον 35.303 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στον πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του θύλακα, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για εκτεταμένη πείνα και υψηλή απειλή ασθενειών.

Ισραηλινά άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τμήματα της Ράφας σήμερα Παρασκευή, ενώ οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι εκτόξευαν αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους κατά των δυνάμεων που συγκεντρώνονται στα ανατολικά, νοτιοανατολικά και μέσα στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, ανέφερε ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα στις 6 Μαΐου περισσότεροι από 630.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα.

«Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, που είναι πια αφόρητα γεμάτο υπό άθλιες συνθήκες», πρόσθεσε. Στην ακτή βόρεια της Ράφας, πρόκειται για τη μόνη πόλη στη Γάζα στην οποία δεν έχουν επιτεθεί ακόμη ισραηλινές δυνάμεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v