Πιέσεις ΕΚΤ στις τράπεζες να επιταχύνουν την έξοδο από Ρωσία

Η ΕΚΤ απέστειλε επιστολή σε τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους, σύμφωνα με πηγές των F.T. Ανησυχία για πιθανές κυρώσεις από ΗΠΑ.

Πιέσεις ΕΚΤ στις τράπεζες να επιταχύνουν την έξοδο από Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να επιταχύνουν τα σχέδια απόσυρσής τους λόγω φόβων ότι θα μπορούσαν να πληγούν από αμερικανικές κυρώσεις

Η ΕΚΤ απέστειλε επιστολή σε τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Οι τράπεζες πρέπει να παράσχουν στη ρυθμιστική αρχή ένα «σχέδιο δράσης» για τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ήδη από τον Ιούνιο, είπαν κάποιες από τις πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία με περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη μετά από πιέσεις αμερικανικών αρχών. Η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία της ΕΚΤ ότι η RBI και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικό στόχο.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, εάν οι αρχές των ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις» δήλωσε μια πηγή. 

Οι επιστολές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον όσον αφορά ευρωπαϊκούς ομίλους που ενδέχεται να υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή.

«Η απάντηση της ΕΚΤ στις αμερικανικές παρεμβάσεις δείχνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ», δήλωσε σύμβουλος τραπεζών με ρωσικές θυγατρικές. «Περισσότερο ακολουθούμε παρά ηγούμαστε σε αποφάσεις που αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, η επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ, δήλωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ έχει καλέσει τις τράπεζες που συνεχίζουν να έχουν παρουσία να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα με στόχο την πλήρη αποχώρηση από τη ρωσική αγορά.

«Η άμεση έκθεση στη Ρωσία υποχώρησε κατά 55% από το τέλος του 2021 έως το τέλος του 2023» τόνισε η Μπουχ. «Κάποιες τράπεζες μάλιστα έχουν κατορθώσει να αποχωρήσουν πλήρως από τη ρωσική αγορά. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει ζητήσει από όλες τις άλλες τράπεζες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία να επιταχύνουν τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου θέτοντας έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για μείωση των δραστηριοτήτων και έξοδο από τη ρωσική αγορά» υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters η Mπουχ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v