Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Τον Ιούλιο ετοιμάζει το επόμενο βήμα η ΑΑΔΕ για επέκταση αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Τι απαιτείται για να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία δηλώσεων στοιχείων ακινήτων.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Αυτόματα και ψηφιακά θα συμπληρώνεται το Ε9 από το καλοκαίρι, για όλες τις περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, με την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, στη συνέχεια η διαδικασία επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών και τώρα η ΑΑΔΕ προετοιμάζει, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, την επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές από τον Ιούλιο.

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9 κάθε φορά που ένα ακίνητό τους αλλάζει χέρια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο προστίμων και «φουσκωμένου» εκ των υστέρων ΕΝΦΙΑ, στην περίπτωση που ξεχάσουν να δηλώσουν τη μεταβολή της περιουσίας τους στο Ε9.

Η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9 γίνεται  ήδη χωρίς την παραμικρή ενέργεια του φορολογούμενου, με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μετά την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Νωρίτερα, βέβαια, αγοραστής και πωλητής θα πρέπει να  έχουν τσεκάρει ότι τα στοιχεία του ακινήτου έχουν καταχωριστεί σωστά στην εφαρμογή Περιουσιολόγιο

Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν πως μετά την υπογραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνεται, μετατίθεται, αλλοιώνεται (μεταβάλλεται) ή καταργείται δικαίωμα σε ακίνητο, γεννάται υποχρέωση των συμβαλλομένων για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), που περιλαμβάνει τις αντίστοιχες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στα στοιχεία του ακινήτου.

Με το νέο πλαίσιο για τα συμβόλαια που αναρτώνται στην εφαρμογή myPROPERTY δημιουργείται μέσω ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση στοιχείων ακινήτων, με τις απαραίτητες μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των συμβαλλομένων.

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία αυτών των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, απαιτείται πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται οι συναλλαγές, περιορίζονται τα λάθη κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 και πατάσσεται η φοροδιαφυγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v