Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2013

Η περιφέρεια του ΧΑ στη... ντουλάπα με τη ναφθαλίνη!

Η περιφέρεια του ΧΑ στη... ντουλάπα με τη ναφθαλίνη!
Στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια η ΒΙΣ: πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα μετοχής (αξία συναλλαγών το τελευταίο δωδεκάμηνο κάτι λιγότερο από 50.000 ευρώ), ζημιογόνο αποτέλεσμα, καθόλου ευκαταφρόνητος καθαρός τραπεζικός δανεισμός (15,9 εκατ. ευρώ) και δραστηριότητα που πλήττεται σημαντικά από την οικονομική κρίση (χάρτινη συσκευασία).

Σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, η ΒΙΣ αποτιμάται στο ταμπλό του Χ.Α. προς 3,66 εκατ. ευρώ, ή προς 0,738 ευρώ ανά μετοχή, όταν η λογιστική αξία του τίτλου υπερβαίνει τα 3 ευρώ...

Η εισηγμένη ωστόσο κατέχει και το 4,48% της Hellenic Quality Foods, συμμετοχή που είναι αποτιμημένη προς 3,198 εκατ. ευρώ, όσο περίπου υπολογίζεται η εύλογη αξία της σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΙΣ.

Και επειδή η συμμετοχή στη Hellenic Quality Foods προορίζεται για πώληση (βλέπε ισολογισμό), δεν θα ήταν παράλογο να εκτιμήσει κάποιος πως η τρέχουσα αποτίμηση αυτής καθεαυτής της ΒΙΣ στο ταμπλό υπολείπεται των 500 χιλιάδων ευρώ (3,66 εκατ. μείον 3,198 εκατ. ευρώ)!

Αν μάλιστα αφαιρέσουμε την HQF, τότε τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης στις 30/6/2013 ανέρχονται στα 12,09 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ήταν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο, αν τα πάγια της εταιρείας δεν αποτιμώνταν στο ιστορικό κόστος κτήσης τους.

Η πορεία της ΒΙΣ, βέβαια, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Όμως παραμένει σύγχρονη παραγωγική μονάδα που θα μπορούσε να ευνοηθεί σημαντικά όταν και αν ξεκινήσει η διαδικασία της ανάκαμψης στην εγχώρια οικονομία.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, μάλιστα, αύξησε οριακά τις πωλήσεις της (στα 12,5 εκατ. ευρώ), σημείωσε θετικό EBITDA (+1,089 εκατ. ευρώ) και υποχρεώθηκε σε προ φόρων ζημία 144 χιλ. ευρώ, όταν όμως ενέγραψε πολύ μεγαλύτερες αποσβέσεις.

Επιπλέον, το δεύτερο τρίμηνο το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν οριακά κερδοφόρο και γενικότερα το πρώτο μισό του έτους οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και η εισηγμένη αύξησε ελαφρά και τον αριθμό των εργαζομένων της.

Κάποιοι θα μπορούσαν να αναρωτηθούν αν μια ολόκληρη εταιρεία με σύγχρονο εξοπλισμό, με σημαντικής αξίας ακίνητα και με λειτουργική κερδοφορία (P/EBITDA πολύ χαμηλότερο της μονάδας αν αφαιρεθεί η συμμετοχή στην HQF) θα έπρεπε να αποτιμάται κάτω από 500 χιλιάδες ευρώ.

Οι περισσότεροι όμως επιμένουν να μη θεωρούν ούτε τα τρέχοντα επίπεδα ευκαιρία.

Αν και όποτε έρθει η ανάκαμψη, αν και όποτε αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στη μετοχή, αν και όποτε πέσουν τα επιτόκια χορηγήσεων, αν και όποτε ο βασικός μέτοχος ενδιαφερθεί και αυτός για τη μειοψηφία, αν και όποτε αλλάξει ο νόμος για τις δημόσιες προτάσεις, τότε ενδεχομένως ξαναδούν την υπόθεση.

Μέχρι τότε όμως...

ΥΓ.: Ανάλογες σκέψεις επικρατούν και για πολλές άλλες εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης από το επενδυτικό κοινό. Γι' αυτό άλλωστε και ο αναιμικός όγκος συναλλαγών στο Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v