Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2010

Real Estate: Πόσο θα απομειωθούν τα ακίνητα

Real Estate: Πόσο θα απομειωθούν τα ακίνητα
Πλησιάζει η 30ή Ιουνίου και οι ορκωτοί εκτιμητές θα πιάσουν και πάλι δουλειά στις εταιρείες real estate (Lamda Development, Pasal, Reads κ.ά.) και στις ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Εstate) προκειμένου να αποτιμήσουν τα ακίνητά τους.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, λόγω και των γενικότερων εξελίξεων, απομειώσεις στις αποτιμήσεις των ακινήτων θα υπάρξουν, αλλά δεν θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις. «Βλέπω μείωση γύρω στο 10% στις εύλογες αξίες των ακινήτων μέσα στο 2010 και αυτή θα καταγραφεί είτε στο πρώτο εξάμηνο είτε σε δύο δόσεις, μία τώρα και μία στο τέλος της χρήσης. Βέβαια, κάθε ακίνητο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση», εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, που συνεχίζει:

«Σήμερα τα περισσότερα ακίνητα των επιχειρήσεων είναι αποτιμημένα με yields που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 7%, όταν υπολογίζεται ότι το yield σε τιμές κόστους κυμαίνεται γύρω στο 8,5%. Δηλαδή, για yields που ξεπερνούν το 8,5%, οι εταιρείες ακινήτων ουσιαστικά “μπαίνουν μέσα”.

Επειδή, λοιπόν, οι εκτιμητές αποτιμούν τα ακίνητα με μακροπρόθεσμα κριτήρια, δεν μπορούν προφανώς να δεχτούν ότι οι κατασκευαστές θα χάνουν σε βάθος χρόνου, άρα τα yields δεν θα μπορούσαν να πέσουν φέτος πάνω από 0,25%, ή έστω πάνω από 0,50%», ολοκλήρωσε.

Αν η συγκεκριμένη άποψη επιβεβαιωθεί στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα πολύ μεγάλα discounts που επικρατούν στο ταμπλό της Σοφοκλέους για τις μετοχές του κλάδου θα συνεχιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v