Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2008

Πλεονέκτημα η ελεγχόμενη διασπορά σε ΕΥΔΑΠ

ΕΥΔΑΠ. Σε σχετικά προβλέψιμο εύρος διαμορφώνεται η διακύμανση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Παίκτες που παρακολουθούν τη μετοχή θεωρούν κομβική την περιοχή των 9,5 με 10 ευρώ και δεδομένης της χαμηλής διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης ισχυρίζονται, πως βγαίνει … μεροκάματο και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Το Δημόσιο Ελέγχει το 61,03%, ο όμιλος της Αγροτικής το 10,04% ενώ πολύς λόγος γίνεται για το ενδιαφέρον της Eurobank. Παράγοντες κάνουν λόγο για μετοχική θέση του τραπεζικού ομίλου κοντά στο 5%, μέσω της EFG Luxemburg, ενώ στο Δ.Σ της Επιχείρησης συμμετέχει ο Χρήστος Μηστριώτης ως εκπρόσωπος της μειοψηφίας. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΕΥΔΑΠ(2/6/08) ο εν λόγω εκπρόσωπος ΄΄χρεώνεται΄΄ στην EFG Private Luxemburg , ενώ διοικητική πηγή κάνει λόγο για ισχυρή μετοχική εκπροσώπηση γνωστού ιδιώτη επενδυτή….ερυθρόλευκων φρονημάτων. Πάντως διαγραμματικά η διακύμανση της μετοχής, δείχνει εδώ και καιρό, ελεγχόμενη.

ΗΡΑΚΛΗΣ. Άλλη μία περίπτωση που αντίβαρο στο ξεπούλημα των ξένων και την πτώση διαρκείας είναι η ελεγχόμενη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου μίας εισηγμένης. Ο όμιλος Lafarge ελέγχει το 86,06% του μ.κ γεγονός που δικαιολογεί την σταθερότητα της μετοχής. Από τις αρχές Ιουνίου η τιμή κυμαίνεται πέριξ των 16,5 ευρώ με 17 θετικές συνεδριάσεις και μόλις τρεις αρνητικές ( μέχρι και τη συνεδρίαση της 27/6). Ετσι συντηρείται και η αποτίμηση του Ηρακλή στα 1,1 δις. ευρώ έναντι 1,9 δις. ευρώ του Τιτάνα.

ΑΤΤΙΚΗΣ. Θετικά σερί στη διάρκεια του Ιουνίου ΄΄μετρά΄΄ και η μετοχή της τράπεζας Αττικής. Από τα 3,12 ευρώ( αρχές Ιουνίου) μέχρι τα υψηλά των 3,96 ευρώ (25/6) αποδεικνύεται-για διάφορους λόγους-ανθεκτική επιλογή. Ενδιαφέρον το ότι στο διήμερο 24-25/6 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 451 χιλιάδων τεμαχίων όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων οκτώ συνεδριάσεων δεν ξεπερνούσε τις 37 χιλιάδες τεμάχια. Υψηλές συναλλαγές και στις 27/6 με 143 χιλιάδες κομμάτια.

ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ. Την περίπτωση του placement των Folli- Follie υπενθύμισε ο Χαμαιλέων για να μην ξεχνιόμαστε. Ο Δημ. Κουτσολιούτσος( πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας) πήρε περί τα 80 εκατ. ευρώ από τη διάθεση 2,5 εκατ. μετοχών(7,6% του μ.κ της εισηγμένης) πουλώντας κοντά στα 32 ευρώ και οι κυρίως ξένοι θεσμικοί που κάλυψαν την διάθεση πήραν…υποαξίες 44 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 17 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΧΑΕ. Ανάλογα θα πρέπει να αισθάνονται όσοι κάλυψαν το placement των 3,5 εκατ. μετοχών της ΕΧΑΕ και των 18 εκατομμυρίων μετοχών της Χαλκόρ H τιμή διάθεσης για την ΕΧΑΕ ήταν στα 22,5 ευρώ και με την τρέχουσα τιμή στα 9,6 ευρώ οι επενδυτές έχουν χάσει το περίπου 58% του κεφαλαίου τους ή 45,8 εκατ. ευρώ. Στην Χαλκόρ το placement αξίας 90 εκατ. ευρώ είχε γίνει στα 5 ευρώ ανά μετοχή και με την τιμή να διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα και των δύο (2) ευρώ η ζημιά ξεπερνά το 60% ή τα 54,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v