Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξύπνησε» η ευρωπαϊκή αγορά IPO, μαζεύτηκαν 3,2 δισ. σε ένα μήνα

Ελπίδες για δυνατό τρίμηνο, που θα κινηθεί σε επίπεδο ρεκόρ. Κρίσιμη η πορεία των μετοχών μετά την εισαγωγή και η τιμολόγηση για να διατηρηθεί η τάση. Η περίπτωση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Ξύπνησε» η ευρωπαϊκή αγορά IPO, μαζεύτηκαν 3,2 δισ. σε ένα μήνα
  • του Ivan Levingston

Η ευρωπαϊκή αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών έκανε το δυνατότερο ξεκίνημα έτους της από την εποχή της πανδημίας, καθώς τα νέα υψηλά για τις μετοχές και η προοπτική για μειώσεις επιτοκίων αυξάνουν τις ελπίδες για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη στις εισαγωγές μετοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group, εταιρείες συγκέντρωσαν 3,2 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά IPOs από τον Ιανουάριο, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που είχε συγκεντρωθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια επίδοση που φέρνει την αγορά σε τροχιά καταγραφής του καλύτερου τριμήνου της από το 2021.

Η αγορά πήρε νέα ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν δυο εταιρείες που ανήκουν σε private equities παρουσίασαν σχέδια για IPOs, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ομορφιάς Douglas, η οποία ανήκει στην CVC, στοχεύει να συγκεντρώσει 1,1 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και επιδιώκει αποτίμηση 6 δισ. ευρώ. Ο όμιλος ειδών δερματολογίας Galderma, που ελέγχεται από τον σουηδικό όμιλο buyout EQT, αποκάλυψε πως επιδιώκει να συγκεντρώσει 2,3 δισ. δολάρια μέσω IPO στο ελβετικό χρηματιστήριο.

«Είμαστε στην πρώιμη φάση μιας ανάκαμψης στον κύκλο των IPO» ανέφερε ο Suneel Hargunani, συν-επικεφαλής του τμήματος αγορών μετοχών για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Citigroup. «Η εμπιστοσύνη θα οικοδομείται με κάθε deal».

Οι ομάδες management και οι τραπεζίτες έχουν αντλήσει αυτοπεποίθηση από αρκετούς μεγάλους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40, που σημείωσαν φέτος υψηλά ρεκόρ. Ο ευρύτερος δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 5% φέτος και έχει αναρριχηθεί σχεδόν κατά 20% από την αρχή του 2023.

Με εξαίρεση το 2021, όταν οι εισαγωγές εταιρειών στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν ενεργοποιηθεί από την επίδραση της μείωσης των επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές δημόσιες εγγραφές έχουν αντλήσει περισσότερα κεφάλαια αυτό το τρίμηνο από ό,τι σε οποιοδήποτε συγκρίσιμο σημείο από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι τα IPOs θα πρέπει να τύχουν καλής υποδοχής για να μπορέσει η αγορά να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική.

«Η επιτυχία του aftermarket και της τιμολόγησης θα συμβάλει στη διεύρυνση των υποψήφιων προς ένταξη, αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε ο Stephane Gruffat, συν-επικεφαλής του τμήματος αγορών μετοχών για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Deutsche Bank.

Οι μετοχές σε δυο από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά IPOs φέτος – της γερμανικής αμυντικής εταιρείας Renk και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών- έχουν ανέβει από τότε που οι εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα.

Πολλές εταιρείες υψηλού προφίλ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν δημόσιες εγγραφές αν η ευρύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να κινείται ανοδικά, ένα αποτέλεσμα που οι αναλυτές έχουν πει ότι είναι πιο πιθανό αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η ΕΚΤ, αφού μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος και του χρόνου, έδωσε σήμα αυτή την εβδομάδα πως η πιθανή μείωση επιτοκίων θα έλθει τον Ιούνιο το νωρίτερο.

Το ιταλικό brand πολυτελών αθλητικών παπουτσιών Golden Goose, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία buyout Permira, και η Puig, ο ισπανικός όμιλος ομορφιάς και μόδας που βρίσκεται πίσω από μάρκες όπως η Charlotte Tilbury, έχουν και οι δυο επισημάνει σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το private equity CVC αναβιώνει επίσης τα σχέδια για IPO, τα οποία ανέβαλε πέρυσι. Το CVC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η γερμανική start-up του τομέα των μεταφορών Flix, στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα Greyhound στις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει δημόσια εγγραφή ήδη από τον Ιούνιο στη Γερμανία με αποτίμηση περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό θα την καθιστούσε την πρώτη IPO στην Ευρώπη που χρηματοδοτείται από επιχειρηματικά κεφάλαια φέτος. Η Flix αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, οι αγορές είναι αρκετά ζωηρές, ο πληθωρισμός μοιάζει να είναι πιο ελεγχόμενος και οι άνθρωποι είναι πλέον σταθεροί στις μειώσεις των επιτοκίων για τον Ιούνιο και υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ανεκτέλεστο», δήλωσε ο Lyle Schwartz, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών μετοχών ΕΜΕΑ για την Evercore, συμπληρώνοντας πως το έξυπνο είναι να επωφεληθούν από το ευνοϊκό κλίμα προτού η κατάσταση γίνει πιο ευμετάβλητη.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v