Ενέργεια: Μεγάλες επενδύσεις στα σκαριά με στόχο το υδρογόνο

Πώς τα έργα υδρογόνου συμβάλλουν στην απορρόφηση της ενέργειας που «χάνεται» από ανανεώσιμες πηγές λόγω περιορισμένης ζήτησης. Στόχος η ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Ενέργεια: Μεγάλες επενδύσεις στα σκαριά με στόχο το υδρογόνο

Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα που θα συμβάλουν στην ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα έργα μεταφοράς υδρογόνου.

Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκεται ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, στα σκαριά είναι η κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς καθαρού υδρογόνου (Dedicated H2 Pipeline). Ο αγωγός θα μεταφέρει υδρογόνο από την Ελευσίνα μέχρι μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίζει στη Βουλγαρία και στην Κεντρική Ευρώπη. Από τη μια πλευρά, το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει όσες επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν χρήση υδρογόνου. Από την άλλη, θα συνεισφέρει στη μεταφορά του παραγόμενου υδρογόνου από τις μονάδες που θα κατασκευαστούν.

Στη Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2027 αναμένεται να λειτουργήσει η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen», της εταιρίας που δημιούργησαν Μότορ Οιλ και ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο «Helexpo Dialogues», το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να συνεισφέρει στην αξιοποίηση της μη απορροφώμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως το 2023 απορρίφθηκαν 260 GW ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς δεν μπορούσαν να απορροφηθούν, και υπογράμμισε πως γι' αυτά τα γιγαβάτ χρειάζεται μια μονάδα υδρογόνου ισχύος 50 μεγαβάτ, που παράγει 6.000 τόνους υδρογόνου.

Στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου προσανατολίζεται η Μότορ Οιλ μέσω του project EPHYRA. Είναι το έργο που προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο μέχρι τα μέσα του 2026. Το έργο υλοποιείται και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτή η μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τριήρης».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά μια «κοιλάδα υδρογόνου», η οποία θα προσφέρει υδρογόνο που θα παράγεται στη μονάδα ηλεκτρόλυσης, πιλοτικά σε επιχειρήσεις. Στην προσπάθεια συμμετέχουν πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, η Ολυμπία Οδός, η Βιοχάλκο, αλλά και δημόσιοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΟΣΥ, ο οποίος μάλιστα θα προμηθευτεί λεωφορεία που θα κινούνται μέσα στην Αθήνα με υδρογόνο.

Παράλληλα, στο πλάνο της Helleniq Energy βρίσκεται η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 600 MW. Η ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται σε μπαταρίες, ενώ θα παράγεται πράσινο υδρογόνο και αμμωνία.

Στόχος είναι πάντως στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας να δοθεί έμφαση στην παραγωγή μπλε υδρογόνου, με σκοπό βέβαια τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v