Ξεκλειδώνει η ανάκτηση εσόδων για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Συνεδριάζει η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ για τη μεθοδολογία ανάκτησης των εσόδων, ώστε να δώσει το πράσινο φως στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ. Ο κρίσιμος αστερίσκος και οι πολιτικές προεκτάσεις.

Ξεκλειδώνει η ανάκτηση εσόδων για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου. Μια εκκρεμότητα αποτελεί η έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) της μεθοδολογίας με βάση την οποία θα εισπράττεται το έσοδο του έργου.

Η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να κλείσει εκτός απροόπτου σήμερα, με τη ΡΑΑΕΥ να δίνει το «πράσινο» φως στην πρόταση του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) με έναν σημαντικό αστερίσκο, που είναι η διάρκεια της αποπληρωμής του έργου. Η ρυθμιστική αρχή φαίνεται πως προτείνει η διάρκεια αποπληρωμής να είναι τα 37 χρόνια, ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάκτηση εσόδων. Η αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να γίνει από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Κύπρου. Παραμένει ερώτημα εάν θα δεχτεί βέβαια η κυπριακή αρχή κοινή μεθοδολογία, ως προς την ανάκτηση του εσόδου. Υπενθυμίζεται πάντως πως με απόφαση του 2017 προβλεπόταν πως το έργο θα αποπληρωθεί κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% από τους Έλληνες. Μάλιστα, αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε το 2023.

Να σημειωθεί πως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ενώ και η Nexans που έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου πιέζει να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα της μελέτης κόστους-οφέλους της διασύνδεσης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τέλος του μήνα. Η θετική κατάληξη της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι ακόμα ένα βήμα, ώστε να ξεκλειδώσει και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους-οφέλους, θα υπάρξει νέος γύρος επαφών σε κυπριακό έδαφος.

Φαίνεται πάντως πως το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει αποκτήσει ένα ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον και εντείνονται οι επαφές μελών της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μάκη Κεραυνό, στην Κύπρο, δήλωνε πως το έργο του Great Sea Interconnector είναι πολύ μεγάλο και έχει διαφορετικές τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, οι οποίες χρήζουν διεξοδικής συζήτησης.

Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο να συμμετέχει στο έργο με 100 εκατ. ευρώ. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v