Αδιαφορία και νέα παράταση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Η μικρή συμμετοχή φέρνει νέα παράταση στο πρόγραμμα. Τα «εργαλεία» που υιοθετεί το υπουργείο Ενέργειας για να προσελκύσει ενδιαφερόμενους.

Αδιαφορία και νέα παράταση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Δεν «κέρδισε» το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους. Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο αναμένεται να λάβει και τρίτη παράταση, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.

Οπως φαίνεται, το ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει και το 65% δεν «έπεισε» τους ενδιαφερόμενους. Πλέον, για να πείσει περισσότερους, το υπουργείο έχει ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό δημοσιότητας, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα θέλει χρόνο για να ωριμάσει. Στόχος, οι τράπεζες να το προτείνουν, προσφέροντας δανειοδότηση για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού. Επίσης, οι λογιστές να κινητοποιούν τους πελάτες τους, με σκοπό να προβούν σε δράσεις ενεργειακής απόδοσης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες δεν ξεπερνούν τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για τον κλάδο του Τουρισμού, διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €) για τον κλάδο του Εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Η επιδότηση αφορά σε δαπάνες για:

  • παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, συστήματος φωτισμού
  • παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης χώρων, σε συστήματα αερισμού χώρων, σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων,
  • παρεμβάσεις αντικατάστασης ενεργοβόρου εξοπλισμού
  • εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης
  • εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v