Μιχαηλίδου: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος

«Με το προεδρείο του ΣΕΕΝ είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τις δυνατότητες ενίσχυσης του ναυτικού επαγγέλματος. Κοινώς τόπος είναι η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα, το οποίο παρέχει υψηλές αποδοχές και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιχαηλίδου: Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος

Συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), είχε σήμερα Τρίτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε από την πλευρά του ΣΕΕΝ ο πρόεδρος Διονύσιος Θεοδωράτος και ο διευθυντής του Συνδέσμου Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Κωνσταντίνος Γκώνιος και από την πλευρά της ΔΥΠΑ η υποδιοικήτρια Ιωάννα Χορμόβα, ήταν ο σχεδιασμός για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα μέσω και της διοργάνωσης ημέρας Καριέρας για πληρώματα πλοίων, στο πρότυπο της ημέρας Καριέρας που διοργανώθηκε τον Απρίλιο για τη Γαλάζια Οικονομία.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Με το προεδρείο του ΣΕΕ είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τις δυνατότητες ενίσχυσης του ναυτικού επαγγέλματος. Κοινώς τόπος είναι η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα το οποίο παρέχει υψηλές αποδοχές και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης».

«Η αντιμετώπιση της ασυμμετρίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου «βρίσκεται ψηλά ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διασύνδεση των πολιτών με την αγορά εργασίας στον ναυτιλιακό τομέα, μέσα από ενεργές δράσεις απασχόλησης, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την ένταξή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στις Σχολές Μαθητείας ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ να προστεθούν ειδικότητες για την επαγγελματική εκπαίδευση εργαζομένων επί πλοίου.

Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του ΑΕΠ της χώρας ενώ η επίδρασή της στην αγορά εργασίας ξεπερνά τις 80.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα η αύξηση της απασχόλησης στο ναυτικό τομέα, καταγράφεται σταθερά από το 2021, ενώ αναφορικά με τις γυναίκες που εργάζονται στο ναυτικό τομέα, «αγγίζει» το 6,7% έναντι 2% του παγκόσμιου μέσου όρου, με το 70% των γυναικών να απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία. Σύμφωνα δε με τις προοπτικές, από πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, προκύπτει ότι οι μικτές αποδοχές στον ναυτιλιακό κλάδο ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ μικτά και φθάνουν τα 8.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v