Φορολογικές δηλώσεις: Λάθη και ελλείψεις στους προσυμπληρωμένους κωδικούς

(upd) Γκρίνια από λογιστές που εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία. Πού εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα. Αιχμές του Κωστή Χατζηδάκη για τους λογιστές. Αναμένεται ανακοίνωση ΑΑΔΕ.

Φορολογικές δηλώσεις: Λάθη και ελλείψεις στους προσυμπληρωμένους κωδικούς

Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις εντοπίζουν λογιστές και φορολογούμενοι στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το φετινό έργο έως τις 26 Ιουλίου.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν «ανέβει» ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη και το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι πως 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι των οποίων οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου, αν δεν έχει προηγηθεί η υποβολή τους, θα πρέπει να περάσουν από κόσκινο τις δηλώσεις τους, είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους, για να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχεια.

Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών σημειώνει πως παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. «Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρείες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματά τους με τα νέα έντυπα φορολογίας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, φέτος, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προχώρησε στη συγκρότηση άτυπης ομάδας καταγραφής για την άμεση επίλυσή τους. Πράγματι, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, στις 26 Απριλίου διαπιστώθηκε πως δεν εκτυπώνονταν τα εκκαθαριστικά και στις 27 το πρόβλημα επιλύθηκε, όπως επίσης και το απίστευτο: το σύστημα έβγαζε πιστωτικό εκκαθαριστικό ακόμα και σε μη πιστωτικές δηλώσεις. Τέτοια θέματα, που σχετίζονται κυρίως με την ΑΑΔΕ, φαίνεται να λύνονται γρήγορα. Το πρόβλημα παραμένει όμως σε σωρεία άλλων περιπτώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΦΕΕ:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν έχει συμπληρωθεί.
  • Εντοπίζονται λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων.
  • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
  • Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Εμφανίζονται προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια - λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης.
  • Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN -τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας, είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ, λόγω έλλειψης IBAN, αναζητά μάταια 185.000 φορολογούμενους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Χατζηδάκης: Δεν παίζουμε με τις φορολογικές δηλώσεις

Με αφορμή τα παραπάνω ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί.

Υπήρξε αυτή η ανακοίνωση. Ζήτησα από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα. Να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Εν πάση περιπτώσει εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα.

Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.

Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω ότι προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών.

Θέλω να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στη φορολογία και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος: Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, με το myDATA, με τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με πολλά και διαφορετικά βήματα. Και αυτά τα βήματα θα τα διαφυλάξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση παντού. Το αυτό ισχύει και στα θέματα του φορολογικού συστήματος. Και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v