ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικός πυρετός από το μήνυμα Κασσελάκη για την «επόμενη μέρα»

Η φράση «το 2015 δεν υπάρχει πια» και η διαβεβαίωση ότι «οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα» μετά τις ευρωεκλογές για το καταστατικό συνέδριο. Θ. Καρτερός προς απογοητευμένους: Μην απεμπολείτε την ιδιοκτησία του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικός πυρετός από το μήνυμα Κασσελάκη για την «επόμενη μέρα»

Μία νέα διάσταση δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο γνωστό του σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς», προκαλώντας ερωτήματα ή και φόβο σε κομματικά στελέχη της παλιάς φρουράς για την επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές: «Το 2015 δεν υπάρχει πια», δήλωσε και επισήμως το Σάββατο σε άρθρο του (στην Εφημερίδα των Συντακτών).

Εξηγώντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα είναι ο ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που κέρδισε εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Και δεν πρέπει να είναι ο ίδιος -πρέπει να εξελιχθεί στη Σύγχρονη Αριστερά με κυβερνησιμότητα που αρμόζει στην εποχή μας, βασισμένη πάντα στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης».

Η εν λόγω αναφορά είναι το περιτύλιγμα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» που στήνει μεθοδικά ο κ. Κασσελάκης, το οποίο αποτυπώνεται και στις αναλύσεις όλων των δημοσκόπων: ένα σημαντικό τμήμα όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου δεν είχαν ψηφίσει… τίποτα στις περσινές εθνικές εκλογές και δεν ανήκουν στο παραδοσιακό κοινό του κόμματος, ενώ μέρος αυτού θεωρείται «απολιτίκ».

Αυτό το τμήμα όμως έρχεται (σ.σ. αν έλθει τελικά στις ευρω-κάλπες) να καλύψει το κενό που άφησαν όσοι αποχώρησαν από το κόμμα μετά την πολύμηνη τρικυμία του 2023, που άρχισε με την εκλογική πανωλεθρία και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα για να συνεχιστεί με την ανατροπή στην εκλογή νέου προέδρου, στη διπλή διάσπαση του φθινοπώρου και στο περιπετειώδες συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Για τον κ. Κασσελάκη και τους επιτελείς του, το ζητούμενο δεν είναι αυτό το τμήμα να καλύψει, απλώς, τις απώλειες, αλλά να τις υπερκαλύψει, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ευρω-ποσοστό που θα έχει ακόμα και τον αριθμό 2 μπροστά.

Όπως έχουμε σημειώσει, θα πιστωθεί στον κ. Κασσελάκη οποιοδήποτε ποσοστό από 17% και πάνω, εξαιτίας όλων των παραπάνω. Η… άγρια ή ήπια αμφισβήτησή του θα εκδηλωθεί μετά από ποσοστό κάτω του 15% (σ.σ. κάτι που δεν διαφαίνεται) ή μεταξύ 15-16,5% (σ.σ. όπως είναι οι σημερινές δημοσκοπικές προβλέψεις).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης δείχνει έτοιμος να αντιμετωπίσει «μικρά ή μεγάλα κύματα», όπως λένε στελέχη του, οργανώνοντας από τώρα την επόμενη μετεκλογική ημέρα: «Δεσμεύομαι ότι αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα αρχίσω τη διαδικασία προς το καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο, στην οποία οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν διάπλατα προς όλο τον προοδευτικό κόσμο. Με νέα μέλη που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες, που θα αποτελούν ισότιμα στελέχη στο νέο οργανόγραμμα», δήλωσε στο ίδιο άρθρο.

Προσθέτοντας με νόημα: «Και όπως έχω ήδη κάνει πράξη, τα μέλη θα αποφασίζουν και θα συμμετέχουν αμεσοδημοκρατικά και ψηφιακά. Στη νέα δομή δεν θα υπάρχει κομματική επετηρίδα, μόνο προσφορά και αξιοκρατία».

Το «καμπανάκι» του Θ. Καρτερού

Η επισημοποίηση των προθέσεων μεγαλώνει το «μούδιασμα» στα κομματικά στελέχη της «παλιάς φρουράς», τα οποία, έτσι κι αλλιώς, απουσιάζουν από τα πολυμελή κλιμάκια που περιβάλλουν τον κ. Κασσελάκη στις περιοδείες του.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή δεν υπάρχει η «κατανομή εκλογικών υποχρεώσεων» που παρατηρείται στον μηχανισμό της ΝΔ, όπου κεντρικά στελέχη και υπουργοί έχουν μοιράσει ολόκληρες περιοχές και τις έχουν αναλάβει προσωπικά… και επισήμως.

Η δουλειά στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται περισσότερο σε επίπεδο πρωτοβουλιών που λαμβάνουν τα στελέχη στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τα φώτα όμως να πέφτουν μόνο στα προεδρικά κλιμάκια που οργώνουν τη χώρα και, πρωτίστως, στον κ. Κασσελάκη.

Ως εκ τούτων, δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή «σύσταση» του Θανάση Καρτερού προς μέλη και στελέχη που δείχνουν να έχουν ρίξει… λευκή πατσέτα εν μέσω της ευρωεκλογικής μάχης: «… όποιος αυτές τις στιγμές εγκαταλείπει την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπράττει ακούσια με όσα δεν συμφωνεί. Απεμπολεί την ιδιοκτησία του κόμματος. Το δικαίωμά του να συμμετάσχει στη μετεξέλιξή του και να αποσοβήσει, διεκδικώντας την πλειοψηφία, ό,τι θεωρεί μετάλλαξη. Την υποχρέωση να ορθώσει τείχος αντίστασης στον Μητσοτάκη, αποτρέποντας την πολυδιάσπαση της Αριστεράς και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», σημειώνει στο χθεσινό του άρθρο στην «Αυγή».

Για να καταλήξει: «Και τελικά μόνο ένας ζωντανός, πολύχρωμος και κυρίως εκλογικά ισχυρός και όχι μονοδιάστατος και καχεκτικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει υπόσταση στην προοπτική της αλλαγής. Στη χώρα, αλλά και στον εαυτό του…».

Δεδομένου ότι ο κ. Καρτερός φέρεται να απηχεί τις απόψεις κυρίως του Αλέξη Τσίπρα και, συνεπώς, των κεντρικών στελεχών του που παρέμειναν στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», είναι προφανής η στόχευση της σύστασης, το ηχηρό καμπανάκι που κρούει και η αιχμή για τυχόν λευκή απεργία ακόμα και στην κάλπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v