Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. Φήμες για ισραηλινό «βέτο».

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να συναντηθούν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη, αλλά Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters στα τέλη Μαρτίου ότι ο Λευκός Οίκος είχε προτείνει και η Άγκυρα είχε αποδεχθεί την 9η Μαΐου ως ημερομηνία συνάντησης.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε αναφέρει ότι το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στο Κίεβο στις 20 Μαρτίου, μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της G7 και άλλων εμπλεκόμενων χωρών σε σχέση με τα ουκρανικά σιτηρά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που ήθελαν τον Ερντογάν να ακυρώνει την επίσκεψη. Ωστόσο, στο παρασκήνιο συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του ταξιδιού και τη συνάντηση των δύο προέδρων και γι’ αυτό κανένας επισήμως δεν είχε αναφέρει το ενδεχόμενο αναβολής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, φτάνοντας σήμερα να χαρακτηρίσει τον Νετανιάχου ως «χασάπη της Γάζας».

Στόχος της Αγκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν η επίσκεψη να επιταχύνει τη διαδικασία παραλαβής των νέων F-16, όπως και του εκσυγχρονισμού τους. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προτείνει συμπαραγωγή, η οποία μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας (TUSAS).

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει την αναβολή της επίσκεψης Ερντογνάν

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα ότι ο Λευκός Οίκος ανυπομονεί να δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χρόνο κατάλληλο και για τα δύο μέρη.

"Ωστόσο δεν καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v