Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επικίνδυνη προέλαση» των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία βλέπουν ΗΠΑ-Βρετανία

Το Κίεβο περιμένει τα νέα αμερικανικά όπλα ελπίζοντας ότι θα γυρίσουν την πλάστιγγα. Οι Ρώσοι σπεύδουν να αποκομίσουν κι άλλα εδάφη μέχρι να καταφθάσει η βοήθεια.

«Επικίνδυνη προέλαση» των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία βλέπουν ΗΠΑ-Βρετανία

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία τη στιγμή που οι εξαντλημένες δυνάμεις του Κιέβου περιμένουν τον εξαιρετικά απαραίτητο αμερικανικό οπλισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου κινούνται πλέον εναντίον αμυντικών γραμμών δυτικά της κατεχόμενης πόλης Μπαχμούτ στην εμπόλεμη περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Πιο νότια, τα ρωσικά στρατεύματα επιταχύνουν την προέλαση δυτικά της Αβντίβκα, προπυργίου που κατέλαβαν τον Φεβρουάριο, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είναι αργή η πρόοδος, αλλά πιέζουν τις γραμμές της Ουκρανίας, την πρώτη, τη δεύτερη, ακόμη και την τρίτη», είπε ο Κίρμπι στο NBC. «Και αυτό είναι επικίνδυνο».

Τα στρατεύματα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο κατά μήκος του μετώπου των 1.200 χιλιομέτρων, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία τόσο πυρομαχικά όσο και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να επιτεθούν εναντίον της Ρωσίας σε βάθος, πίσω από τις γραμμές της. Ο Κίρμπι είπε ότι θα φτάσουν «πάρα πολύ σύντομα» και πιθανώς θα αλλάξουν τη δυναμική στον πόλεμο, που τώρα κλίνει υπέρ της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι οι έξι μήνες αναμονής, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μπλοκάρει το αμερικανικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων, επέτρεψαν στον ρωσικό στρατό να «πάρει την πρωτοβουλία». Αλλά υποστήριξε ότι η νέα βοήθεια θα επαρκούσε για να σταματήσει τη ρωσική προέλαση - και να αλλάξει την τάση.

«Μπορούμε όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε το μέτωπο, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά, επιτυγχάνοντας τους ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους», είπε ο Ζελένσκι στους δυτικούς συμμάχους κατά τη διάρκεια συνάντησης της λεγόμενης ομάδας Ramstein σήμερα Παρασκευή.

«Γρήγορη προέλαση οι μεν, γρήγορη υποχώρηση οι δε»

Στο μεταξύ, οι χερσαίες δυνάμεις της Μόσχας έχουν κερδίσει έδαφος από τότε που κατέλαβαν την Αβντίβκα, πριν από δύο μήνες. Ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην πόλη Οτσερέτνιγιε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφορίες και το DeepState, βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα που διατηρούν εθελοντές σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν την προέλαση «σχετικά γρήγορη», αν και οριακή, και την απέδωσαν στην ταχεία υποχώρηση της Ουκρανίας από την Αβντίβκα προς πιο αδύναμες αμυντικές θέσεις.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή έχει μικρότερη αξία σε σύγκριση με την προσέγγιση της Ρωσίας στο Τσάσιβ Γιαρ, στρατηγικά τοποθετημένο οικισμό δυτικά του Μπαχμούτ, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση.

«Η κατάληψη της πόλης πιθανότατα θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ξεκινήσουν επακόλουθες επιχειρήσεις εναντίον πόλεων στη σημαντική ουκρανική αμυντική ζώνη του Ντονέτσκ», δήλωσαν αναλυτές του ISW, υποθέτοντας ότι η Μόσχα μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει εδάφη πριν φτάσει η βοήθεια των ΗΠΑ.

Ενάντια σε ενεργειακές, στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας παράλληλα τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, εν μέσω δυτικών ανησυχιών ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στα όριά του.

Ταυτόχρονα, νέες επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στη στόχευση στρατιωτικών υποδομών, πιθανώς σε μια προσπάθεια να διακοπεί η εισροή αμερικανικών όπλων. Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου χτύπησαν σημείο στάθμευσης οχημάτων στην Οδησσό την Τετάρτη, ανέφερε η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας στο Telegram.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του θα εντείνουν τις επιθέσεις σε κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και βάσεις αποθήκευσης.

Παράλληλα, η Ουκρανία αντιμετώπισε απροσδόκητη επίθεση από την υπηρεσία κατασκοπείας του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ηγέτη της Λευκορωσίας. Οι αρχές στο Κίεβο αναγκάστηκαν να εκκενώσουν δύο πολιτικά νοσοκομεία την Παρασκευή, μια μέρα αφότου ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Λουκασένκο KGB Ιβάν Τέρτελ υποσχέθηκε να χτυπήσει «τρομοκράτες» που φέρεται να κρύβονται «πίσω από παιδιά» στα νοσοκομεία της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ενεργούμε σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», είπε ο Τέρτελ κατά τη διάρκεια φιλοκυβερνητικού συνεδρίου στο Μινσκ, αναφέροντας διευθύνσεις νοσοκομείων στο Κίεβο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v