Πάνω από τα 10.000 δολ. σκαρφάλωσε ο χαλκός

Αλμα 17% φέτος, λόγω των φόβων για ελλείψεις. Προβλέψεις ότι τα γερασμένα ορυχεία θα δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Το παιχνίδι στα futures και η Κίνα.

Πάνω από τα 10.000 δολ. σκαρφάλωσε ο χαλκός

Ο χαλκός σκαρφάλωσε πάνω από τα 10.000 δολάρια ο τόνος καθώς οι προβλέψεις για στενότερες παγκόσμιες προμήθειες και η αύξηση της κατανάλωσης στα ηλεκτρικά οχήματα και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισαν σημάδια αδυναμίας της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο χρήστη του μετάλλου.

Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 1,3% στα 10.028 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, παρασύροντας ανοδικά τις τιμές για τα περισσότερα βασικά μέταλλα.

Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν κατά 17% φέτος λόγω των φόβων για ελλείψεις, με προβλέψεις ότι τα γερασμένα ορυχεία θα δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Η προσφορά παραμένει σε φάση στασιμότητας, σύμφωνα με αναλυτές της ANZ Group Holdings Ltd. Οι τιμές θα έπρεπε να παραμείνουν περίπου στα 12.000 δολάρια ο τόνος για να επιτευχθεί ποσοστό απόδοσης 10% για ένα ορυχείο 300.000 τόνων, εξήγησαν.

Ωστόσο, στην Κίνα οι βιομηχανίες περιορίζουν τις αγορές του μετάλλου ως απάντηση στο πρόσφατο ράλι. Τα εργοστάσια σύρματος χαλκού στην Κίνα λειτουργούσαν στο 73% της παραγωγικής ικανότητας τον περασμένο μήνα, μειωμένη κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Shanghai Metals Market που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Τα βασικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, κινδυνεύουν ωστόσο από μια ξαφνική πτώση, καθώς η πρόσφατη άνοδος βασίζεται κυρίως στον φόβο των επενδυτών να χάσουν τα κέρδη στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, παρά σε οποιαδήποτε αλλαγή ισορροπιών στην αγορά, ανέφερε σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα η Macquarie Group Ltd.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές περικοπές στην παραγωγή χαλκού δεν έχουν ακόμη συμβεί στην Κίνα, παρά τις δεσμεύσεις των μεταλλουργικών βιομηχανιών να το πράξουν, λόγω της στενής προσφοράς στα συμπυκνώματα. Η παραγωγή ραφιναρισμένων προϊόντων τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 1,6% από πέρυσι και είναι 2% υψηλότερη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τη Shanghai Metals Market, μεταδίδει το Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v