Χαμάς: Είμαστε ξανά στο «σημείο μηδέν», τανκς κινούνται στη Ράφα

Η παλαιστινιακή οργάνωση κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι οδήγησε σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο διότι «θέλει πόλεμο». Προωθούνται ισραηλινά τανκς στη Ράφα. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.

Χαμάς: Είμαστε ξανά στο «σημείο μηδέν», τανκς κινούνται στη Ράφα

H Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η απόρριψη της πρότασης κατάπαυσης πυρός από το Ισραήλ, μέσω των τροποποιήσεων που έκανε στις προτάσεις των διαμεσολαβητών, έχει επαναφέρει τα πράγματα «στο σημείο μηδέν».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Χαμάς ανέφερε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές ομάδες για να καθορίσει τη διαπραγματευτική της στρατηγική. 

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, δήλωσε ότι η Χαμάς θέλει «ηρεμία» και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Η Χαμάς δεν ανέστειλε ούτε αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Αλ Χάγια.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε καλέσει τη Χαμάς και την κυβέρνηση του Ισραήλ να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να συναφθεί «το συντομότερο δυνατόν» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά τανκς κινήθηκαν σε κεντρικό δρόμο που χωρίζει τη δυτική από την ανατολική Ράφα εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή. 

Τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Ιsrael, τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στη γειτονιά Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. 

«Μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης στη Ράφα

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη «μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα σε ψηφοφορία που διεξήγαγε χθες Πέμπτη βράδυ, παρότι έδωσε οδηγίες στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, ανέφερε σήμερα ο ιστότοπος Axios επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές.

Σύμφωνα με τον Axios, δύο από τις πηγές ανέφεραν πως η διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν, ενώ η τρίτη πηγή είπε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περνάει τη γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς σταματά ένα μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ εάν γίνει η εισβολή στην πόλη του νότου της Γάζας, καθώς υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για την τύχη πάνω από 1 εκατ. αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί.

Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί καταψήφισαν την απόφαση για συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v