Ψάλτης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη μετοχή της Alpha το buyback

Θα μοιράσουμε €1,1 δισ. στους μετόχους την επόμενη 3ετία, τόνισε ο CEO της τράπεζας. Στόχος του buyback ο περιορισμός του discount, πότε θα ξεκινήσουν οι επαναγορές. Τι είπε για τα αποτελέσματα Q1.

Ψάλτης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη μετοχή της Alpha το buyback

Βρισκόμαστε σε καλή θέση για την επίτευξη ανάπτυξης, την περαιτέρω άνοδο της κερδοφορίας μας και τη δημιουργία αξιόλογων αποδόσεων για τους μετόχους μας, τόνισε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της τράπεζας.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει τις χορηγήσεις της ενώ αναμένει άνοδο των κερδών κατά 14% στο σύνολο της χρήσης. 

«Αισθανόμαστε άνετοι με την πρόβλεψη για άνοδο του δείκτη απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά 13%, περιμένουμε περαιτέρω άνοδο του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 τα επόμενα τρίμηνα (διαμορφώθηκε στο 14,6% το Q1)», τόνισε ο CEO της τράπεζας. 

Τα κέρδη

Ο κ. Ψάλτης είπε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να διαχειριστεί ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

«Τα κέρδη Q1 διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών», τόνισε ο CFO της τράπεζας Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου. Επισημαίνεται ότι η τράπεζα αναμένει κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,31 ευρώ φέτος, 0,33 ευρώ το 2025 και επίπεδα άνω του 0,35 ευρώ ανά μετοχή το 2026.

«Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν στο Q1 αλλά καλύφθηκε η διαφορά από τις υψηλότερες προμήθειες και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους. Είχαμε βοήθειες και από τη βελτίωση στο κόστος ρίσκου», επεσήμανε ο CFO.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο 13% φέτος, στο 13,5% το 2025 και σε επίπεδα άνω του 14% το 2026. 

Το buyback 

Σε σχέση με την επαναγορά μετοχών, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η τράπεζα επέλεξε μόνη της το μείγμα, προτείνοντας στις ρυθμιστικές αρχές την αναλογία 50-50 για μέρισμα και buyback. Οι μετοχές που θα αγοραστούν, θα ακυρωθούν, διευκρίνισε. 

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι στα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, «η επαναγορά μετοχών ξεπερνά άλλες εναλλακτικές, ως η καλύτερη επιλογή για την ανταμοιβή των μετόχων μας». 

H πρόταση για επαναγορά μετοχών στον επόπτη κατατέθηκε λόγω της χαμηλότερης συγκριτικής αποτίμησης της τράπεζας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα, θα εξεταστεί το μείγμα μερίσματος - επαναγοράς μετοχών και για τα επόμενα έτη. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι μέχρι και τη χρηματοπιστωτική κρίση η Alpha Βank πάντοτε έδινε μέρισμα στους μετόχους της. Τόνισε δε ότι προχώρησε στον σχεδιασμό για buyback γιατί θεωρεί ότι η τιμή της μετοχής είναι ελκυστική. «Ηταν συνειδητοποιημένη απόφαση, για να αναδείξει την εσωτερική αξία της μετοχής», σημείωσε.   

«Στόχος είναι να μοιράσουμε στους μετόχους 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Είναι ένα μέγεθος που θα χρησιμοποιηθεί για μερίσματα και buybacks. Οι αποφάσεις για το μείγμα θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή. Στο τέλος της περιόδου (2026), θα έχουμε πλεονάζοντα κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πώς θα αξιοποιήσουμε», σημείωσε το management.

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι επαναγορές μετοχών, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές, κάτι που αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, και οι επαναγορές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. 

Δάνεια και καταθέσεις 

Η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε ότι αυξάνονται 6% τα εξυπηρετούμενα δάνεια. «Αναμένουμε ισχυρή ροή για το σύνολο του έτους και διατηρούμε το guidance», τόνισε ο κ. Παπαγαρυφάλλου. 

Στο μέτωπο των καταθέσεων που υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο, το management έκανε λόγο για τυπική εποχική μείωση. Παρά τη μείωση, το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων έχει παραμείνει σταθερό στο 25% περίπου του συνόλου, υπογράμμισαν. 

Η οικονομία

Για την ελληνική οικονομία, η τράπεζα αναμένει φέτος ανάπτυξη 2,5%, με περαιτέρω βελτίωση στο 2,6% το 2025, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί φέτος στο 2,6%, μειούμενος περαιτέρω, στο 2%, το 2025.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v