Στην Αίγυπτο πετά το μπαλάκι για τη Ράφα το Ισραήλ

Να ανοίξει το πέρασμα καλεί το Κάιρο ο ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς αποποιούμενος ευθύνες του Τελ Αβίβ για τη μη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εντονη αντίδραση της Αιγύπτου, την ώρα που εντείνονται οι οδομαχίες και πληθαίνουν νεκροί και πρόσφυγες.

Στην Αίγυπτο πετά το μπαλάκι για τη Ράφα το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η Αίγυπτος πρέπει να «πειστεί» να ανοίξει εκ νέου το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα για να «επιτρέψει τη συνέχιση της παράδοσης της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα στα χέρια των Αιγύπτιων φίλων μας», προσθέτοντας ότι κάνουν λάθος οι ξένοι επικριτές που κατηγορούν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς «δεν θα ελέγχει το πέρασμα της Ράφα - πρόκειται για μια αναγκαιότητα ασφαλείας στην οποία δεν θα συμβιβαστούμε», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε την απόπειρα του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κατηγορήσει την Αίγυπτο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο Σούκρι πρόσθεσε, σε ανακοίνωσή του, ότι η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφας από το Ισραήλ καθώς και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή είναι οι κύριοι λόγοι που δεν καθίσταται δυνατή η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα υψηλόβαθμη πηγή είχε δηλώσει στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News ότι το κλείσιμο του περάσματος από την Αίγυπτο στη Γάζα οφείλεται στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη συνοριακή πόλη και δεν αποτελεί ευθύνη της Αιγύπτου.

Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ισραηλινά άρματα εισχωρούν βαθιά στη Ράφα

Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα μιλούν οι Παλαιστίνιοι, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονται όλο και πιο βαθιά στην ανατολική Ράφα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς σε γειτονιές της πόλης.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο από τους πολλαπλά εκτοπισμένους κατοίκους, που στοιβάζονταν στη μεθοριακή πόλη, έχουν ήδη μετακινηθεί για το... πουθενά, ύστερα και από τις επανειλημμένες ισραηλινές εντολές εκκένωσης προκειμένου να προωθηθούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις - σ' ένα διάτρητο σχέδιο προστασίας των αμάχων που βάλλεται από παντού διεθνώς.

Οχημα των Ηνωμένων Εθνών χτυπήθηκε στη Ράφα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ινδός εργαζόμενος στον Οργανισμό. O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για μοτίβο επιθέσεων κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μετά την επιστροφή του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Γάζας, τις οποίες είχε ανακοινώσει ότι είχε εκκαθαρίσει, καθώς και μετά τις νέες επιχειρήσεις στην Τζαμπαλίγια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ αμφισβήτησε ανοιχτά τη στρατηγική του Ισραήλ στο πεδίο μάχης, αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος όμως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ καλείται να προσγειωθεί στον ρεαλισμό

Το Τελ Αβίβ στοχεύει στην καθολική νίκη, ωστόσο στους 8 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος φανερώνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ η ανάγκη να αναθεωρήσει τον διακηρυγμένο στόχο του. Πρώτη απόδειξη ότι αναζωπυρώνονται οι μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας λόγω ανασύνταξης των δυνάμεων της Χαμάς.

Αυτό μοιραία θέτει εν αμφιβόλω και την αποτελεσματικότητα της σχεδιαζόμενης γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα. Αν επιμείνει το Ισραήλ, ρισκάρει να επιδεινωθεί η ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και να πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος του στο διεθνές πολιτικό στερέωμα. Ήδη υπάρχει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος του για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, λοιπόν, καλείται να αποδεχθεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση: πως είναι ήδη νίκη ότι η Χαμάς είναι πλέον ανίκανη να επαναλάβει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, και ότι είναι δική του ευθύνη, ως δύναμη κατοχής, με βάση τις Συνθήκες της Γενεύης να εκπονήσει σχέδιο για την επόμενη μέρα, αν δεν θέλει να καταδικαστεί σε ένα σισύφειο έργο στη Γάζα, όπως είπε πρόσφατα ο Ισραηλινός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v