ΟΗΕ: Ψεύδεται το Ισραήλ, γνώριζαν ότι χτυπούν όχημά μας

Ο Οργανισμός διαβεβαιώνει πως ενημέρωσε το Ισραήλ για το δρομολόγιο του οχήματός του που χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα τον πρώτο θάνατο ξένου εργαζομένου του Οργανισμού. «Δεν υπάρχει καμία ασφαλής τοποθεσία για κανέναν στη Γάζα».

ΟΗΕ: Ψεύδεται το Ισραήλ, γνώριζαν ότι χτυπούν όχημά μας

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέψευσε ότι δεν ενημέρωσε το Ισραήλ σχετικά με το δρομολόγιο του οχήματός του που βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, χθες, ένας από τους εργαζόμενούς του, ινδικής υπηκοότητας, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δεν ενημερώθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του οχήματος», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόταν σε «ζώνη όπου εκτυλίσσονταν μάχες».

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Ρολάντο Γκόμεζ επιβεβαίωσε ότι «ο ΟΗΕ ενημερώνει τις ισραηλινές αρχές για τις κινήσεις όλων των οχηματοπομπών του», όπως «γίνεται σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων».

«Αυτό συνέβη χθες (Δευτέρα) το πρωί, τους είχαμε ενημερώσει. Επρόκειτο για όχημα του ΟΗΕ που μπορούσε ξεκάθαρα να αναγνωριστεί», επισήμανε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για ένα σαφές παράδειγμα του γεγονότος ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία ασφαλής τοποθεσία αυτή τη στιγμή στη Γάζα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκόμεζ διευκρίνισε ότι το μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας του ΟΗΕ (UNDSS) που σκοτώθηκε χθες από τα πυρά εναντίον του οχήματος του οργανισμού ήταν ινδικής υπηκοότητας.

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια του συνταγματάρχη Ουαΐμπχαβ Κάλε, ο οποίος εργαζόταν για την ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών», επιβεβαίωσε η αντιπροσωπεία της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

«Στέλνουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ξένου εργαζομένου του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα άλλο μέλος του UNDSS τραυματίστηκε από τα πυρά, ενώ το όχημα επλήγη την ώρα που οι δύο άνθρωποι μετέβαιναν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Ράφας.

Σε ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός έστειλε δελτίο Τύπου που φάνηκε πως το είχε συντάξει χθες, αναφέροντας πως η υπηρεσία UNDSS τον ενημέρωσε για τα γεγονότα.

«Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την υπόθεση», πρόσθεσε ο στρατός, χωρίς να αποδίδει την ευθύνη για τα πυρά.

Ο Γκόμεζ, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «ζήτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα».

«Θέλουμε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. (…) Οι εργαζόμενοι σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν αποτελούν στόχο. Τέτοιου είδους επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Πολλοί Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου. Η Unrwa, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έκανε γνωστό πως μόνο εκείνη έχει χάσει 188 από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, ούτε οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της Unrwa, σε ανάρτησή του στο X.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v