Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2024

Πόσο έλλειμμα δημοκρατίας «βλέπουν» οι Ελληνες - Πρέσπες, Ερντογάν και... πιρουέτες - Tips για Jumbo, ΟΤΕ, Quest, ΑΒΑΞ

Πόσο έλλειμμα δημοκρατίας «βλέπουν» οι Ελληνες - Πρέσπες, Ερντογάν και... πιρουέτες - Tips για Jumbo, ΟΤΕ, Quest, ΑΒΑΞ

ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ: Σας ενημερώσαμε έγκαιρα από χθες ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει ασκήσεις… ευελιξίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που ερεθίζουν το «πατριωτικό» κοινό της. Πρέσπες και Ράμα είχαν έντονη παρουσία στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά μέσα, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να δυσκολεύονται στις ισορροπίες, ιδίως στο θέμα των Πρεσπών.

Το είπαμε από χθες. Η Νέα Δημοκρατία ήταν ενάντια στη συμφωνία, απέφυγε να κυρώσει στη Βουλή τα προκύπτοντα μνημόνια και τώρα που πήραν την εξουσία οι εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας, καλείται να την… υπερασπιστεί.

Επόμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει (προεκλογική περίοδος είναι) στην επίθεση, για να τη φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, κατεβάζοντας πρόταση για άμεση κύρωση των μνημονίων. Θέση που έφερε σε νέα γραμμή άμυνας την κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή θα ήταν λάθος.

Θέση, πάντως, όχι άσχετη με τους λόγους (λέγε με γαλάζιες αντιδράσεις) που μέχρι σήμερα δεν κυρώθηκαν τα μνημόνια.

 

ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ ΙΙ: Όπως εκ των προτέρων αναμενόταν, επίθεση από την αντιπολίτευση δέχτηκε ο πρωθυπουργός και για τη χθεσινή συνάντηση με τον Ερντογάν. Εν ολίγοις, κατηγορήθηκε για «υποχωρητικότητα».

Από τη συνάντηση πάντως των δύο ανδρών προκύπτει ότι αμφότεροι θέλουν τη σύσφιξη των σχέσεων σε όσα δεν αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, αλλά ο Ερντογάν δεν διστάζει, ακόμη και σ' αυτό το πλαίσιο, να μιλάει για τουρκική μειονότητα ή να χρησιμοποιεί την κοινή παρουσία για να ξιφουλκήσει κατά του Ισραήλ, υπερασπιζόμενος τη Χαμάς, σε έντονο ύφος.

Ο Μητσοτάκης ήταν ψύχραιμος και διπλωματικός στις απαντήσεις που όφειλε να δώσει, αποφεύγοντας να ανεβάσει τους τόνους. Έθεσε και το θέμα της Μονής της Χώρας, του απάντησε δημοσίως ο Ερντογάν ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος ως τζαμί και έμεινε εκεί.

Η αίσθηση που απέπνεε η συνάντηση, πάντως, ήταν πως η πλευρά που επιθυμεί πιο πολύ τα «ήρεμα νερά» ήταν η ελληνική. Θέμα ιδιοσυγκρασίας και εικόνας των ηγετών; Θέμα γεωπολιτικών και λοιπών συσχετισμών;

Όπως και να 'χει, αυτή η αίσθηση αναδύθηκε από τις δημόσιες ομιλίες.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κάθε χρόνο γίνεται μια σοβαρή παγκόσμια έρευνα για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη δημοκρατία σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, παίρνει έως και… δικαιωματικά τα πρωτεία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει το δημοκρατικό πολίτευμα για τους πολίτες, με ποσοστό 94%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 85%. Το Ιράν έχει το χαμηλότερο ποσοστό, με 63%.

Κι εκεί σταματούν τα καλά νέα. Διότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην τελευταία μεταξύ των λεγόμενων «ελεύθερων δημοκρατιών» (καθότι υπάρχουν και ανελεύθερες), στην ικανοποίηση των πολιτών από τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Μόλις 43% των Ελλήνων εμφανίζεται να θεωρεί ότι η χώρα μας είναι αρκούντως δημοκρατική, ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 46%. Η Ουγγαρία, με ποσοστό 31%, αφενός δεν θεωρείται πλέον «ελεύθερη δημοκρατία» και αφετέρου κάνει παρέα στην κατάταξη με χώρες όπως η Βενεζουέλα (30%) και το Ιράν (25%).

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΙ: Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει κι ένα «αντιληπτό έλλειμμα δημοκρατίας» (Perceived Democratic Deficit), όπου η χώρα μας παίρνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών της έρευνας, καθώς πρακτικά συγκρίνεται η υψηλή σημασία που δίνουν οι πολίτες μας στην αξία της δημοκρατίας με τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησής τους απ' αυτή.

Το μικρότερο έλλειμμα δημοκρατίας, μεταξύ των 53 χωρών, φαίνεται πως αισθάνονται οι Ισραηλινοί, οι Ελβετοί και αμέσως μετά οι… Ινδοί.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Προφανώς, με εξαίρεση τους Ούγγρους, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αισθάνονται τις χώρες τους πιο καλές δημοκρατίες απ' ό,τι εμείς. Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ τις ντόπιες πολιτικές ηγεσίες!

Σε ό,τι αφορά όμως τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να παρατηρήσουμε το παράδοξο ότι χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Ρωσία πιάνουν «καλές» βαθμολογίες. Προφανώς εκεί έχουν άλλη άποψη για το τι ακριβώς είναι και πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία (διόλου παράδοξο για χώρες με εντελώς διαφορετική πολιτισμική παράδοση και πολιτική εμπειρία) ή, για άλλους λόγους, κρατούν την άποψή τους για τον… εαυτό τους.

ΥΓ: Εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ποσοστό των Γερμανών που θεωρεί ότι η δημοκρατία στη χώρα του δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας εκτοξεύτηκε από 34% το 2020 σε 54% το 2024! Επιπλέον σημειώστε ότι οι πολίτες σε όλες σχεδόν τις χώρες θεωρούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία στη χώρα τους είναι η οικονομική ανισότητα, με τους Έλληνες να έχουν τα πρωτεία.

Δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος που αναφέρουν οι πολίτες πλειοψηφικά στις περισσότερες χώρες (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι η διαφθορά.

 

 

ΟΤΕ: Ισχυρό πρώτο τρίμηνο αναμένει η Optima από την εισηγμένη, που ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα το πρωί.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 4,1% στα 837,8 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 328,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται οριακά στα 137 εκατ. ευρώ. Το consensus, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνει λόγο για EBITDA 334 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 132 εκατ.

Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί στην τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα το μεσημέρι, η τελευταία του Μιχάλη Τσαμάζ πριν τη διαδοχή του από τον νέο CEO Κώστα Νεμπή.

Υ.Γ. Η μετοχή, πάντως, χθες βρέθηκε στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων. Στα 14,09 ευρώ το κλείσιμο (-2,36%), με την απόδοση για φέτος στο 9,2%.


PROFILE: Με σημαντική πτώση του όγκου συναλλαγών (108 χιλιάδες τεμάχια από 269 χιλιάδες) συνέχισε σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο τίτλος στον οποίο αναφέρθηκε χθες η στήλη. Το κλείσιμο στα 5,14 ευρώ (+0,78%), παρότι βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό έδαφος.

Ωθηση από την έκθεση της Eurobank Equities, η οποία ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής και έβαλε τον πήχη στα 6,5 ευρώ.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με σημαντική απόκλιση από το υψηλό ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τίτλος, ο οποίος, πάντως, παρά την πτωτική τάση της αγοράς δεν είδε αρνητικό πρόσημο.

Το άνοιγμα στα 2,79 ευρώ (+3,9%), το υψηλό ημέρας στα 2,84 ευρώ (+5,58%) και το κλείσιμο στα 2,76 ευρώ (2,6%). Όλα αυτά στην πρώτη συνεδρίαση από την ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή.

 

QUEST: Αντίθετη εν πολλοίς κίνηση από τον εισηγμένο όμιλο, που άνοιξε με κέρδη μόλις 0,7% αλλά έκλεισε στα 6,03 ευρώ ή 5,24% υψηλότερα.

Περιορισμένη η απόδοση για τον τίτλο φέτος, στο 7% τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς, μένει να φανεί αν η χθεσινή κίνηση έχει βάθος ή αν σύντομα θα έχουμε νέα από το μέτωπο της ACS...

 

MSCI: Το βράδυ θα γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει κάποια έκπληξη σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του βασικού δείκτη MSCI Standard στην αναθεώρηση των δεικτών του οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο MSCI Standard Greece απαρτίζεται από δέκα μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil.

 

FOODLINK: Εγκαιρα ενημέρωσε το Euro2day.gr για τις κρίσιμες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση του 5% της εταιρείας, με τέσσερα πακέτα, στην τιμή του 0,41 ευρώ.

Σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή που συνήθιζε να ολοκληρώνει τις συνεδριάσεις χωρίς καν συναλλαγή, ή με λιγότερα από 1.000 κομμάτια να αλλάζουν χέρια, πραγματοποίησε χθες καθαρές συναλλαγές 165 χιλιάδων τεμαχίων και έκλεισε στο limit up (0,504 ευρώ).

Τα δύο αμοιβαία γράφουν τις πρώτες υπεραξίες.

 

JUMBO: Ακριβώς στην τιμή που έκανε την περασμένη εβδομάδα το placement ο Απόστολος Βακάκης (7,2 ευρώ) προσγειώθηκε μετά και τη χθεσινή πτώση η μετοχή.

Οι αθροιστικές απώλειες από την περασμένη Τετάρτη φτάνουν πλέον το 9,3%.

 

ΑΒΑΞ: Η μετοχή από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησε πλαγιοκαθοδική κίνηση και από το 1,798 ευρώ υποχώρησε στις 16 Απριλίου στο 1,326 ευρώ (-26%). Εκτοτε ακολούθησε μια κίνηση που οδήγησε σε υπέρβαση του 1,4 ευρώ.

Χθες, παρά το γενικότερο κλίμα, εκτινάχθηκε στο 1,58 ευρώ (+7,91%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο. Εχει, πάντως, δρόμο μέχρι το προηγούμενο τοπικό υψηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v