Φωτοβολταϊκά: Νέα δεδομένα για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης

Υποχρεωτική καθίσταται για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων ΑΠΕ η συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Φωτοβολταϊκά: Νέα δεδομένα για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες έφερε σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό συμψηφισμό. Ανάμεσα σε αυτές ο περιορισμός του net-metering σε λίγες μόνο κατηγορίες καταναλωτών, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες θα αναπτύσσουν συστήματα αυτοκατανάλωσης μόνο μέσω netbilling.

Παράλληλα, σε τρεις ημέρες ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”. Επιπλέον, οι αιτήσεις επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Αλλαγές όμως έρχονται και για τα έργα για τα οποία θα είναι εφικτή η υπογραφή σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος εταιριών φωτοβολταϊκών μετά τις 31 Μαΐου για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π.) δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εξαιρουμένων των σταθμών που αναπτύσσονται στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», καθώς και σταθμών του άρθρου 132 (Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες [σύμπλεγμα Πάρου Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος], Εύβοια) του ν. 4819/2021 (Α’ 129) χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Επίσης, φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. έως την 31η Μαΐου 2024 και δεν έχει υποβληθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 από τους κατόχους τους, δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π.) για σταθμούς που αναπτύσσονται στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», καθώς και σταθμούς του άρθρου 132 (Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες [σύμπλεγμα Πάρου Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος], Εύβοια) του ν. 4819/2021 (Α’ 129) μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024 δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v