Eurogroup: Ο Σι αναστατώνει την Ευρώπη και αλλάζει την ατζέντα

Πολιτικοποιείται σιγά σιγά η ατζέντα του Eurogroup. Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις οι υπουργοί Οικονομικών. Ο ρόλος της Κίνας, η παρουσία Σι στην Ευρώπη και τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Eurogroup: Ο Σι αναστατώνει την Ευρώπη και αλλάζει την ατζέντα

Η παρουσία του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη δίχασε την ΕΕ και το Eurogroup καλείται να συζητήσει την κοινή (αν υπάρχει) στρατηγική απέναντι στην Κίνα ενόψει και της συνάντησης των G7.

Πηγές τόσο από το Eurogroup όσο και από τα άλλα κέντρα αποφάσεων αναφέρουν ότι «τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς», όπως και οι «ανάγκες της Ευρώπης, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν σήμερα, περισσότερο θα κάνουν απολογισμό για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης παρά θα χαράξουν νέα δημοσιονομική πορεία, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Και αυτό γιατί τα μέτωπα που απειλούν τη σταθερότητα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο: Ουκρανία, Γάζα, Αφρική, οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και η κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Κίνα για τους δασμούς.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ακρίβεια που πλήττει κυρίως τις χώρες του Νότου και η ασυμφωνία στα θέματα κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

Στην ατζέντα του Eurogroup επισήμως υπάρχει η «περισυλλογή» για τα πεπραγμένα, ανεπισήμως, όμως, η ατζέντα γράφει «Κίνα». Οι εμπορικές ανισορροπίες, άλλωστε, ήταν στο επίκεντρο της διήμερης περιοδείας του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη, θέμα που τέθηκε με το «καλημέρα» στη συνάντηση Σι με τον Γάλλο πρόεδρο.

Από την πλευρά του Πεκίνου ειπώθηκε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε ανταγωνιστική στάση -«antagonized»- απέναντι στον Σι, γιατί προσπάθησε να επιδείξει την ευρωπαϊκή ενότητα συμπεριλαμβάνοντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις συζητήσεις. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα, προσκλήθηκε στο Παρίσι αλλά δεν παρευρέθηκε, γνωρίζοντας ίσως καλύτερα ότι η παρουσία του θα έριχνε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Σι προτιμά τις διμερείς επαφές.

Το δημόσιο κατηγορώ της Φον ντερ Λάιεν για «υπερπαραγωγική ικανότητα» της Κίνας και ντάμπινγκ προϊόντων και οι έρευνες σε ό,τι αφορά τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και τους ηλιακούς συλλέκτες έβαλαν αμέσως σε θέση αντίδρασης και αντεπίθεσης τον Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε τις αιτιάσεις. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας χαρακτήρισαν την επίσκεψη στη Γαλλία ως επιτυχημένη. Τα δυτικά μέσα έκαναν λόγο για ισχυρή σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Από διάφορες αναφορές σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης προέκυψε ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη υπεγράφησαν 18 «συμφωνίες συνεργασίας» μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών στον τομέα της αεροπορίας, της γεωργίας, της πράσινης ανάπτυξης και της συνεργασίας ΜΜΕ.

Περνώντας από τη Σερβία, ο Σι ανακοίνωσε την ανοικοδόμηση των σερβικών υποδομών και ακολούθως από την Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπαν τού έδωσε πράσινη κάρτα να χρησιμοποιήσει τη χώρα του για «μπουν» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας (EV) στην ΕΕ. Κάτι που ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία.

Όσο για την Ουκρανία, συγκεκριμένη κινεζική πηγή διέρρευσε ότι ο Μακρόν μετέφερε στον Σι ότι ο τερματισμός του πολέμου είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για την ΕΕ» και ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να έρθει η πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός. Ο Κινέζος πρόεδρος βέβαια αρνήθηκε ότι παρέχει οποιαδήποτε στήριξη στη Ρωσία και κράτησε τις ανάλογες αποστάσεις.

Κατά τη Δύση, η συνολική στρατηγική της Κίνας είναι να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ, αυξάνοντας παράλληλα την επιρροή σε μεμονωμένα κράτη-μέλη και να τους δώσει ειδική πρόσβαση στις αγορές της, επιχειρώντας έτσι να κάνει αυτές τις χώρες να «αισθάνονται» ξεχωριστές, ότι έχουν μια προνομιακή σχέση με την Κίνα.

Το «καθήκον» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Οι υπουργοί καλούνται να ανακαλύψουν εάν υπάρχει συμπαγές μέτωπο κατά της κινεζικής επιρροής, κάτι που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει. Το απέδειξε άλλωστε ο κ. Ορμπαν. Αναμένεται να ακούσουν επίσης τις πρωτοβουλίες που θα να λάβει η Κομισιόν, εάν οι έλεγχοι που εξήγγειλε προκύψουν θετικοί.

Η Κίνα, από την άλλη, θα συνεχίσει τα στρατηγικά «χτυπήματα» προσεγγίζοντας συνεχώς τα κράτη-μέλη διμερώς, με δελεαστικές προτάσεις συνεργασίας.

Η Ελλάδα

Η χώρα μας έχει υποδεχτεί κινεζικές επενδύσεις (ΟΛΠ κ.λπ.) και η κυβέρνηση «ακούει» τις νέες κινεζικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και τη ναυτιλία, την πράσινη οικονομία και την τεχνολογία.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όμως δείχνουν πως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παράγοντα του Eurogroup, με την επίσκεψη Σι στην Ευρώπη, «σφραγίστηκε» η νέα εποχή στον πλανήτη που λέγεται «New Age Cold War», που θα αναγκάσει όλες τις χώρες να πάρουν θέση και να διαλέξουν στρατόπεδο. Διαφορετικά, είπε η πηγή, η ΕΕ απειλείται με διάσπαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v