Εφορία: Επιτόκιο-καταπέλτης 8,18% στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρήσουν να ρυθμίσουν οφειλές μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12-48 δόσεων. Το ΥΠΕΘΟ δεν προχώρησε σε αποσύνδεσή τους από τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Εφορία: Επιτόκιο-καταπέλτης 8,18% στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών

Αντιμέτωποι με ένα μικρό ή μεγαλύτερο σοκ, έρχονται όσοι φορολογούμενοι επιχειρούν να ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων τις οφειλές τους στην εφορία. Διαπιστώνουν άλμα επιτοκίων στο 6,68% για δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών.

Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87% αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία -ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε το φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Το παράδοξο είναι ότι τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είναι τα μόνα τα οποία έμειναν χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Με διαδοχικές αποφάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του νυν ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει παγώσει έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Με παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ την ίδια ώρα, έως τον Σεπτέμβριο του 2025 παραμένουν «παγωμένα» τα επιτόκια ρυθμισμένων χρεών στο 5,5% και των αρρύθμιστων στο 8,5%.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία φτάνουν τα 107,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Έτσι, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο περιορίζεται στα 80,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις οδηγήθηκαν στο ταμείο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Το θέμα των επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο έχει τεθεί στον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v