Helleniq Energy: Ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με κινήσεις σε Κύπρο, Ρουμανία

Το πρόγραμμα επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κινήσεις σε Κύπρο και Ρουμανία. Εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς και στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων.

Helleniq Energy: Ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με κινήσεις σε Κύπρο, Ρουμανία
O Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η Helleniq Energy, με φόντο τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε η εταιρεία την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται πως το 2023 η Helleniq Energy ανακοίνωσε πως τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 1.237 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 606 εκατ. ευρώ.

Σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης και η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων.

Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία

To 2024 είναι χρονιά εξελίξεων, καθώς εκτός από την εξαγορά ενός πακέτου φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, ισχύος 25 MW, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα τμήμα από τα 211 MW φωτοβολταϊκών της Ρουμανίας. Να σημειωθεί πως η Helleniq Energy με την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, στο τέλος του 2023 διέθετε εγκατεστημένη ισχύ 356 MW.

Στο πρόγραμμα VISION 2025, της διοίκησης του Ανδρέα Σιάμισιη, οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ρόλο-κλειδί και στόχος είναι το 2025 τα έργα των ΑΠΕ να αγγίζουν το 1 GW. Επίσης, ο στόχος για το 2030 είναι το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανέλθει σε 2 GW.

Να σημειωθεί δε πως το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων υπολογίζεται σε 4,2 GW και πως 260 MW είναι υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ακόμα πως η Helleniq Energy ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των ενεργειακών αναγκών για επιλεγμένους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές,

Εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες

Στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, όμως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει, θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο», «Block 2», «Block 10», καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη.

Εξελίξεις θα υπάρχουν και στο σκέλος της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων, με τα στελέχη της εταιρείας να αναφέρουν πως στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή μπλε υδρογόνου. Στόχος είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v