Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης, οδηγίες στους ευπαθείς

Βαριά ατμόσφαιρα στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα, τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες. Μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αλλάξει η κατάσταση.

Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης, οδηγίες στους ευπαθείς

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εισβάλει εκ νέου στη χώρα. Στην Αττική, υψηλή είναι η συγκέντρωση σκόνης, χωρίς να καταγράφονται ακόμα υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά υπάρχει μία αυξητική τάση».

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες, να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους, να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και, αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

Συχνές είναι οι επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης και στη Νότια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όριο ασφαλείας είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για την αφρικανική σκόνη, ωστόσο τις τελευταίες μέρες στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Μεσσηνίας καταγράφονται ποσότητες που ξεπερνούν τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δημιουργώντας επικίνδυνη κατάσταση για τις ευπαθείς ομάδες.

Η σκόνη σε συνδυασμό και με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτή η κατάσταση θα εξακολουθήσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Μπόρες στη Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει σκόνη στον ουρανό, περισσότερο στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να είναι πιο υψηλές και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Κρήτης, όπου ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς.

Σήμερα σε κάποιες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία και τη Στερεά, θα λασπο-βρέξει για λίγο. Την Κυριακή επίσης αναμένονται κάποιες βροχές και κάποιες μπόρες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα βρέξει και σε άλλες ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και μάλλον και από τη Δευτέρα το θερμόμετρο και στην Αθήνα θα φτάσει 30 βαθμούς. Από την Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν, πρώτα στο Ιόνιο, σε επιθετικούς και η σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v