Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκια στη Γαλλία χτυπά η «Αγία Τριάδα» αξιολογητών

Οι ανησυχίες για τα οικονομικά της Γαλλίας εντείνονται από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προέβλεψε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια. Πλήγμα στα κρατικά ομόλογα, πάνω οι αποδόσεις.

Καμπανάκια στη Γαλλία χτυπά η «Αγία Τριάδα» αξιολογητών

Μια τριάδα αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας πρόκειται να δοκιμάσει τις αγορές ομολόγων της Γαλλίας στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην επιδεινούμενη εικόνα του χρέους της χώρας.

Ένα πλήγμα θα μπορούσε να φτάσει μόλις την Παρασκευή, όταν Moody's Ratings και Fitch Ratings θα αξιολογήσουν το πιστωτικό σκορ της χώρας.

Η αγορά βλέπει μεγάλες πιθανότητες οι οίκοι αξιολόγησης να μειώσουν τις προοπτικές σε αρνητικές. Μια πραγματική υποβάθμιση θα μπορούσε να γίνει τον επόμενο μήνα, με την S&P Global Ratings να τελειώνει μια προειδοποίηση που είχε σε ισχύ εδώ και 18 μήνες.

Οι ανησυχίες για τα οικονομικά της Γαλλίας εντείνονται από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προέβλεψε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια.

Μολονότι έχει ανακοινώσει έκτακτες περικοπές δαπανών, έχει ήδη αναγνωρίσει ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους τόσο γρήγορα όσο υποσχέθηκε, καθώς η οικονομία παραμένει αδύναμη και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται εδώ και καιρό από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ -αναμφισβήτητα στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία - αποσυνδέονται σταδιακά καθώς η δημοσιονομική εικόνα επιδεινώνεται.

Το spread, η επιπλέον απόδοση των 10ετών ομολόγων σε σχέση με την αντίστοιχη των γερμανικών τίτλων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα.

Πιο αξιοσημείωτη είναι η υποαπόδοση του χρέους έναντι των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων, που έχουν χαμηλότερα πιστωτικά σκορ.

Το επιπλέον κόστος που καταβάλλει η Ισπανία για να δανειστεί σε σύγκριση με τη Γαλλία έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό τους τελευταίους έξι μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v