Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Προηγήθηκε η ορκωμοσία της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Τη λύπη της για την πρόκληση εκφράζει η ΕΕ. Απογοητευμένος ο Σαρλ Μισέλ.

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτό), καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών” έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

 

Είχε προηγηθεί η προκλητική ορκωμοσία της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Σαρλ Μισέλ για Βόρεια Μακεδονία: Απογοητευτική κίνηση από τη νέα πρόεδρο

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την πρόκληση της Βόρειας Μακεδονίας

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, X

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v