ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία για την ψήφιση των τριών μνημονίων με Β. Μακεδονία

«Η κυβέρνηση κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της χώρας μας και στα Δυτικά Βαλκάνια για να χαϊδέψει ακροδεξιά αυτιά». Ν. Κοτζιάς: «Βλακώδης η διατύπωση του ΥΠΕΞ».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία για την ψήφιση των τριών μνημονίων με Β. Μακεδονία

Πρωτοβουλία για την άμεση ψήφιση από τη Βουλή των τριών μνημονίων με τη Β. Μακεδονία, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχεδιάζει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κοινοβουλευτικής οδού.

Το ίδιο αίτημα κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών εργάσθηκε για τη Συμφωνία και την υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα, χαρακτήρισε “βλακώδη διατύπωση” τον ισχυρισμό του υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία, σημειώνοντας: “Προς ΥΠΕΞ και την ανακοίνωσή του: Η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. ΟΧΙ ‘η Ελληνική Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση’. Διατύπωση βλακώδης”.

Ζήτησε δε, από την αντιπολίτευση “να ξυπνήσει” και από όλα τα κόμματα της Βουλής “να προχωρήσουν άμεσα προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε μεν “έντονη διαμαρτυρία” για την προκλητική αναφορά της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση “να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες”.

Δηλαδή, να κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπίσει άμεσα ενέργειες της νέας ηγεσίας της γείτονος που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, “ειδικά δε, τη συνταγματική της ονομασία”. Πρωτίστως δε, να ψηφίσει τα τρία μνημόνια με την γείτονα που παραμένουν στα συρτάρια του Μαξίμου από το 2019.

“Δυστυχώς, σε πέντε μόλις χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, με την αδιαφανή και ανεύθυνη πολιτική του, κατάφερε να συρρικνώσει σημαντικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα και τον ρόλο της χώρας μας στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο με τόσο κόπο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το διάστημα 2015-2019, προκειμένου να χαϊδέψει αυτιά σε ακροδεξιά ακροατήρια.

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ, VMRO-DPMNE, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα οργιώδες κρεσέντο ανέξοδου λαϊκισμού, αντιμετωπίζοντας το διεθνές δίκαιο περίπου σαν μια ενοχλητική συγκυρία την οποία μπορεί να προσπεράσει”, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτει: “Η νέα αυτή διπλωματική αποτυχία της χώρας φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μικροπολιτική επικοινωνία. Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας - παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο - το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων . Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v