ΣΥΡΙΖΑ: «Κατεβάζει» πρόταση νόμου για το φορολογικό μετά από αυτήν για την ακρίβεια

Οι βασικές θέσεις για τις φοροελαφρύνσεις. Υψηλοί τόνοι για Β. Μακεδονία («να πει η Ντ. Μπακογιάννη ποιοι είναι οι ‘ρεμπεσκέδες’»). Να ενημερωθεί η Βουλή για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κατεβάζει» πρόταση νόμου για το φορολογικό μετά από αυτήν για την ακρίβεια

Πρόταση νόμου και για το φορολογικό θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, πλην εκείνης για την ακρίβεια, που έχει ήδη κατατεθεί.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, στη σημερινό briefing, η πρόταση θα εξειδικεύει τις θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης για τις φοροελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα:

- Νέα κλίμακα για σημαντικές μειώσεις φόρων για 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, δηλαδή το 99,8%.

Για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ έχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών:

* Έως 10.000 μένει στο 9%
* Από 10.000 έως στις 15.000 από 22% μειώνεται στο 10%
* Από 15000 έως 20.000 ευρώ από 22% μειώνεται στο 12%
* Από 20.000 έως 26.000 από 28% μειώνεται στο 15%
* Από 26.000 έως 30.000 από 28% μειώνεται στο 18%
* Από 30.000 ευρώ έως 40.000 μειώνεται από 36% στο 22%
Και από 40.000 έως 60.000 ευρώ μειώνεται από 44% στο 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει επίσης στη Βουλή αίτηση κατάθεσης εγγράφων προκειμένου να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Η παρέμβασή του για την ακρίβεια (σ.σ. επί της οποίας ορίσθηκε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 24 Μαΐου) περιλαμβάνει:

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών. Εισφορά ύψους 90% για τα υπερκέρδη του 2023

- Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και παραγωγή προϊόντων διύλισης αυτού

- Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Μηδενισμός ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως κρέατα, γάλα, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι, λαχανικά, φυτά, βρώσιμα δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, είδη για τη βρεφική ασφάλεια

- Θέσπιση σε μόνιμη βάση της μείωσης του ΦΠΑ στον μέσο όρο της ΕΕ, στο 21% από 24% για το σύνολο των αγαθών

- Μείωση του ΦΠΑ σε 6% για ύδρευση και απαλλαγή από ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης

- Μείωση του κόστους κάρτας απεριορίστων μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς

- Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος. Ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, ορίζεται στο 50% της εκάστοτε τελικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

- Χορήγηση ειδικής κάρτας αγροκίνησης για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών

- Θέσπιση μηχανισμού ώστε το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%.

Ποιοι είναι οι «ρεμπεσκέδες»;

Για τα σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η κα Κεχαγιά επισήμανε:

- Βόρεια Μακεδονία
Ο ΣΥΡΙΖΑ, «το πολιτικό κόμμα που ως κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και τον Νίκο Κoτζιά υπουργό Εξωτερικών προώθησε και κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να αναλογιστεί στιγμή το πολιτικό κόστος, αλλά προτάσσοντας αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον», θα φέρει το επόμενο διάστημα προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας (σ.σ. μνημόνια) με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφεύγει να φέρει στο Κοινοβούλιο για μικροκομματικούς λόγους και για την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει εάν προτίθεται να θέσει ζήτημα αποβολής του εθνικιστικού VMRO από το ΕΛΚ, το οποίο είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ.

Επίσης, κάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη να εξηγήσει «ποιοι είναι «ρεμπεσκέδες» (σ.σ. που ανέφερε το πρωί στον Σκάι) δεδομένου ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κωλυσιεργεί από το 2019 και δεν φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια.

- Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Από την αισιοδοξία για προσφυγή στη Χάγη και τους πανηγυρισμούς για τη Διακήρυξη των Αθηνών φτάσαμε στις "αυταπάτες" ως σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία», σημείωσε η κα Κεχαγιά.

Και πρόσθεσε: «Η χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα κατέδειξε απλώς τις διαφωνίες μας σε μείζονα θέματα. Δεν έγιναν βήματα προς τα μπρος. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε προκλητικά τα περί τουρκικής μειονότητας και εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε άβουλος και αμήχανος και αντέδρασε χλιαρά και στα δύο θέματα. Για το Κυπριακό δεν δόθηκαν εξηγήσεις στα περί εξεύρεσης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, που υπάρχουν στο νησί.

Δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στις διαφορές μας με τη γείτονα που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Συζητήθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και αν ναι, πού οδηγηθήκαμε;

Η ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μαζί με το δόγμα του δεδομένου συμμάχου θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Περιμένουμε αύριο ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών της διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, κατέληξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v