Μεταθέτει για το 2025 τη μείωση επιτοκίων η Πολωνία

Επανακάμπτουν τα πολωνικά γεράκια: Κινδύνους για τον πληθωρισμό εγκυμονούν η ταχεία αύξηση μισθών και η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. Αμετάβλητο στο 5,75%, ήδη εδώ και οκτώ μήνες, το κόστος δανεισμού.

Μεταθέτει για το 2025 τη μείωση επιτοκίων η Πολωνία

Στενεύουν οι προοπτικές για μείωση των πολωνικών επιτοκίων φέτος, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την ηγεσία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Aνταμ Γκλαπίνσκι, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 5,75% από τον Οκτώβριο, μεταθέτοντας τις προσδοκίες της αγοράς για το πότε θα ξαναρχίσει η χαλάρωση. Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η επιτροπή θα αρχίσει να συζητά περικοπές στις αρχές του 2025 - επιδιώκοντας να μειώσει τα στοιχήματα για χαλάρωση εντός 2024.

Δύο ακόμη μέλη της Επιτροπής διευκρίνισαν περαιτέρω πως, πέρα από τις ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας -που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση- και για το κόστος των τροφίμων, κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών εγκυμονούν η ταχεία αύξηση των μισθών, η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Τα πολωνικά γεράκια επανακάμπτουν μετά από σειρά ασθενέστερων από το αναμενόμενο μεγεθών για τον πληθωρισμό, τα οποία έφεραν τον δείκτη τιμών καταναλωτή εντός του εύρους της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, μετά από τρία χρόνια ανατιμήσεων πάνω από τον στόχο.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη βιωσιμότητα όσων πετύχαμε» αναφορικά με τη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Χένρικ Βνορόφσκι. «Η επιστροφή στις μειώσεις είναι λίγο πιο μακριά» απ' ό,τι πριν από έναν μήνα, πρόσθεσε.

Ο συνάδελφός του Λούντβικ Κοτέτσκι είπε παρομοίως ότι δεν βλέπει μειώσεις των επιτοκίων φέτος στο βασικό σενάριο, αφήνοντας κάποιο περιθώριο για χαλάρωση εάν επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών.

Οι traders μείωσαν, ως εκ τούτου, τα στοιχήματα για μειώσεις στο πολωνικό κόστος δανεισμού. Το ζλότι ενισχύθηκε έως και 0,5% έναντι του ευρώ τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v