ΗΠΑ: Στα Δυτικά Βαλκάνια θα περιοδεύσει η υφ. Εξωτερικών 19-20 Μαΐου

Θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία. Στόχος του ταξιδιού η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων και η προώθηση των κοινών στόχων της περιφερειακής συνεργασίας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΗΠΑ: Στα Δυτικά Βαλκάνια θα περιοδεύσει η υφ. Εξωτερικών 19-20 Μαΐου

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για τη Δημόσια Διπλωματία, Λιζ Άλεν, θα περιοδεύσει σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι σκοπός της επίσκεψης σε αυτές τις χώρες, στις 19-20 Μαΐου, είναι η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η προώθηση των κοινών στόχων της περιφερειακής συνεργασίας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Λιζ Άλεν θα τονίσει τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ με τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων και τη σημασία της συνεργασίας για την προστασία των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών από κακόβουλες επιρροές.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η Λιζ Άλεν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι και τον Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι για να συζητήσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ξένης παραπληροφόρησης και της κακόβουλης επιρροής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Κοσσυφοπέδιο, η Άλεν θα επισκεφθεί μέλη του αμερικανικού στρατού που έχουν αναπτυχθεί ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στο Camp Nothing Hill, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λιζ Άλεν θα έχει επίσης συζητήσεις με Κοσοβάρους φοιτητές που ασχολούνται με θέματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Rochester – στο Κόσοβο.

Επίσης θα μεταβεί στο Ντρέσνικ για να επισκεφθεί τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής εποχής που οι αρχαιολόγοι συντηρούν χάρη στην υποστήριξη του Ταμείου Πρεσβευτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v