Σχέδια της Χαμάς για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία

Απόρρητα έγγραφα που έπεσαν σε ισραηλινά χέρια αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση έχει εκπονήσει σχέδιο συγκρότησης μυστικών βάσεων για «ειδικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς» σε Τουρκία και αλλού. Αγνωστο αν έχει υλοποιηθεί.

Σχέδια της Χαμάς για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία

Η Χαμάς είχε εκπονήσει σχέδια ώστε να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία, καθώς και άλλους πυρήνες σε άλλα μέρη με σκοπό να συντονίσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών και σε μέλη του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτουν αρχεία που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και επικαλούνται οι Times του Λονδίνου.

Το έγγραφο με τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία» ανακαλύφθηκε στο σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, προσωπάρχη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί. Περιγράφει τις προσπάθειες του Ισραήλ να σφίγγει τον κλοιό όλο και περισσότερο στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία δεκαετία, θέτοντας τη Χαμάς σε άμυνα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ανώνυμο συντάκτη του σχεδίου, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δράσουμε συντονισμένα για τη δημιουργία στρατιωτικών κόμβων που θα αποτελέσουν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας κλάδος ασφαλείας στο εξωτερικό, που θα είναι σε θέση να διεξάγει μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον».

Το έγγραφο σκιαγραφεί ένα τριετές σχέδιο με στόχο «τη δημιουργία πολλών στρατιωτικών κυψελών και βάσεων ασφαλείας σε πολλές χώρες», που θα συνοδεύονται από «εκπαίδευση στρατιωτικών πυρήνων και … πρακτικό σχεδιασμό πράξεων δολιοφθοράς και δολοφονιών». Οι δολοφονικοί στόχοι που αναφέρονται αφορούν «αξιωματικούς και διοικητές της Μοσάντ» -της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ- και «Ισραηλινούς με επιρροή». Κάνει λόγο επίσης για «σαμποτάζ σε πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού» και «απαγωγές».

Το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα σταλεί για τη δημιουργία βάσης στην Τουρκία. Δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο εφαρμόστηκε πριν η Χαμάς εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, για την οποία κύριος υποκινητής θεωρείται ο Σινουάρ, ή εάν έχουν ήδη δημιουργηθεί πυρήνες στην Τουρκία.

Η Τουρκία στηρίζει πολιτικά τη Χαμάς

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει έντονα τη Χαμάς, αποκαλώντας την «απελευθερωτική οργάνωση».

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει φτάσει σε επίπεδο που θα ζήλευε και ο Χίτλερ όσον αφορά τις γενοκτονικές μεθόδους του». Σημειώνεται ότι μετά την έναρξη του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις πάνω από 35.000 Παλαιστίνιοι.

Χθες ο Ερντογάν είπε ότι περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε όλη την Τουρκία και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς είναι «κίνημα αντίστασης».

Σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε λυπημένος για τη στάση της Ελλάδας που προγράφει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», είπε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν πως η βία πρέπει να σταματήσει και πως χρειάζεται μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Τον περασμένο μήνα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που ζει εξόριστος στο Κατάρ, συνάντησε τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Παρά τις συναντήσεις αυτές και παρότι επιτρέπει στην παλαιστινιακή οργάνωση να διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, πηγές πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά στο να καταστεί η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, βάση μαχητών της Χαμάς.

Όταν το 2020 οι Times αποκάλυψαν ότι η Τουρκία είχε γίνει βάση για τις επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου της Χαμάς, οι τουρκικές αρχές την προειδοποίησαν να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Πιο πρόσφατα, η γραμμή μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών πτερύγων της Χαμάς έχει θολώσει. Ο Ζαχέρ Γιαμπαρίν, ο οποίος διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση της Χαμάς εκτός Γάζας, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Κυριακή τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος να το πράξουν, κατηγορώντας για υποκρισία τις δυτικές χώρες «που μας κάνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες σε κάθε ευκαιρία».

Προ ημερών διέταξε την παύση κάθε εμπορικής συναλλαγής μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ισραηλινοί εμπορικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι η εντολή ήταν κενό γράμμα και το εμπόριο συνεχίζεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v