Κομισιόν: Πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν θα πέσει ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 2,5% φέτος, προτού φθάσει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Κομισιόν: Πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν θα πέσει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως φέτος, καθώς ο αντίκτυπος των εμπορικών διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα αποδεικνύεται ηπιότερος από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της ΕΕ.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος θα μειωθεί στο 2,5% φέτος, προτού φθάσει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Η Επιτροπή διατήρησε την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη του μπλοκ κατά 0,8% φέτος, πριν φτάσει το 1,4% το 2025. Πέρυσι, η ανάπτυξη ήταν 0,4%.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η άνοδος της ανάπτυξης είναι "πολύ μέτρια" και υπόκειται σε καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με ένα "αβέβαιο, επικίνδυνο" γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Eurostat, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση.

Το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο, η ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε στο -0,1%, υποδεικνύοντας ότι το μπλοκ βρισκόταν σε ύφεση, όπως πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v