Εξτρα χρηματοδότηση $2 δισ. στο Κίεβο από τον Αντονι Μπλίνκεν

Πακέτο για την ενίσχυση της ουκρανικής στρατιωτικής βιομηχανίας «σε μια κρίσιμη στιγμή» ανακοίνωσε από το Κίεβο ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Επισπεύδουμε την παράδοση Patriot».

Εξτρα χρηματοδότηση $2 δισ. στο Κίεβο από τον Αντονι Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπλέον στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία,  σε μια «κρίσιμη στιγμή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω υποστήριξη θα έχει στόχο την επένδυση στη βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, ανέφερε παραχωρώντας κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε εγκατάσταση κατασκευής drone στο Κίεβο, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της επίσκεψής του στην Ουκρανία.

«Επισπεύδουμε την παράδοση πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και υλικού αεράμυνας, ώστε να φτάσουν στην πρώτη γραμμή», είπε. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αποστολή πυραυλικών συστημάτων Patriot και λοιπού κρίσιμου υλικού αεράμυνας στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία εντός των προσεχών εβδομάδων, ενώ όσον αφορά πιθανό παράθυρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχολίασε: «Εάν ο Πούτιν έδειχνε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σοβαρά στις διαπραγματεύσεις, είμαι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκρίνονταν».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν ενθαρρύνει το Κίεβο να χτυπά στόχους εντός Ρωσίας με όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που καλείται να λάβει αυτόνομα η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιθανώς θα συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει ο Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v