Γκάλαντ σε Νετανιάχου: Οι Παλαιστίνιοι να αναλάβουν τη διοίκηση της Γάζας

Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί στο Ισραήλ. Ο υπ. Αμυνας ζητά από τον πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα και να δώσει πολιτική λύση: «Τα πολεμικά κέρδη διαβρώνονται». Νετανιάχου: «Δεν θα κάνω Φαταχ-στάν το Χαμας-στάν».

Γκάλαντ σε Νετανιάχου: Οι Παλαιστίνιοι να αναλάβουν τη διοίκηση της Γάζας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβητήθηκε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με αφορμή τα μεταπολεμικά σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την αντίθεσή του σε μακροπρόθεσμο στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ. Ο Γκάλαντ είπε ότι, από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, είχε προσπαθήσει να προωθήσει σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από του Παλαιστίνιους. Ωστόσο, οι προσπάθειές του «δεν βρήκαν ανταπόκριση» στις συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου υπό τον Νετανιάχου, είπε ο Γκάλαντ -ο οποίος προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι το Ισραήλ δεν θα θέσει τη Γάζα υπό στρατιωτικό έλεγχο», είπε ο Γκάλαντ. «Θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτική στη διακυβέρνηση από τη Χαμάς… Η αναποφασιστικότητα θα υπονομεύσει τα στρατιωτικά οφέλη», τόνισε.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας κάλεσε στον πρωθυπουργό να λάβει «σκληρές αποφάσεις» για να προωθήσει τη διακυβέρνηση της Γάζας χωρίς της Χαμάς, καθώς τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται και η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ διακυβεύεται.

Δεν θα συναινέσει σε ισραηλινή πολιτική ή στρατιωτική διακυβέρνηση του θύλακα, είπε, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση από Παλαιστίνιους εκτός Χαμάς είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, πρόσθεσε, πρέπει να αποκλείσει δημοσίως το σενάριο της συνεχιζόμενης ισραηλινής διακυβέρνησης στη Λωρίδα.

Η αποτυχία εύρεσης αντικαταστάτη της Χαμάς στη Γάζα θα υπονομεύσει τα στρατιωτικά επιτεύγματα του Ισραήλ, καθώς η τρομοκρατική ομάδα καταφέρνει να ανασυνταχθεί, ενώ ασκεί πολιτικό έλεγχο, επισήμανε ο Γκαλάντ.

Απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Άμυνας, ο Νετανιάχου δηλώνει ότι δεν θα αντικαταστήσει το Χαμας-στάν με το Φαταχ-στάν».

Η Φατάχ είναι το κόμμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την εξουσία στη Δυτική Οχθη.

«Όσο η Χαμάς παραμένει ανέπαφη, κανείς άλλος δεν θα παρέμβει για να διαχειριστεί τις πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα, και σίγουρα όχι η Παλαιστινιακή Αρχή. Το 80% των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη επικροτεί την τρομερή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», είπε ο Νετανιάχου επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί πρότασης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας προϋποθέτει την εξάλειψη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Υπογράμμισε επίσης ότι η επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να επιδιωχθεί «χωρίς μισόλογα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Times of Israel 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v