Στο τραπέζι αποστολή ΝΑΤΟϊκών εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Με τη Ρωσία να προελαύνει, μια ακόμα «κόκκινη γραμμή» μπορεί να ξεπεραστεί, γράφουν οι NYT. Η ανάγκη εκπαίδευσης και συντήρησης οπλικών συστημάτων ανατρέπει δεδομένα.

Στο τραπέζι αποστολή ΝΑΤΟϊκών εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πλησιάζουν περισσότερο στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, μια κίνηση που θα σηματοδοτεί το πέρασμα άλλης μιας «κόκκινης γραμμής» της Δύσης, σημειώνουν οι New York Times.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και η θέση της στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ομολόγους τους από την Αμερική και το ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νεοσύλλεκτων πιο κοντά στην πρώτη γραμμή για ταχύτερη ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει «όχι», αλλά ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των αρχηγών του στρατού, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ φαινόταν αναπόφευκτη. «Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Προς το παρόν, σημείωσε, μια κίνηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο «ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ» και πιθανότατα θα σήμαινε ότι το Κίεβο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει πολύτιμες αντιαεροπορικές μονάδες για την προστασία των εκπαιδευτών. 

Ως μέρος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν υποχρεωμένες βάσει της συνθήκης της συμμαχίας να βοηθήσουν στην άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης στους εκπαιδευτές, κάτι που ενδεχομένως θα έσερνε την Αμερική στον πόλεμο, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Λευκός Οίκος είναι ανένδοτος στο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών, στο έδαφος στην Ουκρανία, μια θέση που επανέλαβε αξιωματούχος της κυβέρνησης την Πέμπτη. Η κυβέρνηση προέτρεψε επίσης τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να μη στείλουν στρατεύματά τους.

Όμως, τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί» όσον αφορά την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο κ. Μακρόν έχει επαναλάβει τη θέση αυτή, ακόμη και όταν ανώτεροι Αμερικανοί διπλωμάτες τού ζήτησαν να σταματήσει.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία για να αναλάβουν ρόλους στα μετόπισθεν που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ουκρανικά στρατεύματα ώστε να πάνε στο μέτωπο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Εσθονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις υποστήριξε τη θέση του κ. Μακρόν σε συνέντευξή του στον The Guardian την περασμένη εβδομάδα. «Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας, «ετσι η επιστροφή σε αυτή την παράδοση μπορεί να είναι αρκετά εφικτή».

Ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεταφορά των στρατιωτών από την Ουκρανία είναι χρονοβόρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η τρέχουσα εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι επαρκής και ότι χρειάζονται καλύτερη και ταχύτερη εκπαίδευση για να απωθήσουν την αναμενόμενη ρωσική κίνηση αυτό το καλοκαίρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν να βοηθούν στη διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΑΤΟ στο Γιάβοριβ, στη δυτική Ουκρανία, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από εκεί στην αρχή του πολέμου.

Η αμερικανική και συμμαχική εκπαίδευση δεν ήταν πάντα επιτυχής. Πριν την ουκρανική αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, οι Αμερικανοί στρατιώτες παρείχαν εκπαίδευση στη Γερμανία σε ουκρανικές μονάδες για τον πόλεμο ελιγμών, την εκκαθάριση ναρκών και άλλα καθήκοντα. Αλλά το να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς άρματα μάχης, πυροβολικό και στρατεύματα πεζικού συντονισμένα είναι δύσκολο, ιδιαίτερα σε μια σύντομη περίοδο 12 εβδομάδων. Το πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα πεδίο μάχης πολύ διαφορετικό και πιο έντονο από αυτό στο οποίο πολέμησαν οι αμερικανικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

Η μεταφορά της εκπαίδευσης στην Ουκρανία, παραδέχονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς εκπαιδευτές να συλλέγουν πιο γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τις καινοτομίες που συμβαίνουν στην ουκρανική πρώτη γραμμή, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους.

Το ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ζήτησε από τον στρατηγό Christopher G. Cavoli, τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή για την Ευρώπη, να βρει έναν τρόπο ώστε η συμμαχία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων στο Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Πολωνία.

Αλλά η Ρωσία έχει ήδη βομβαρδίσει το Λβιβ, μεταξύ άλλων, πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν κρίσιμες υποδομές εκεί.

Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι μεγάλος αριθμός νέων Ουκρανών νεοσύλλεκτων μπορεί να σταλεί ακόμα σε μεγάλα κέντρα εκπαίδευσης στη Γερμανία και την Πολωνία. Αλλά από υλικοτεχνική άποψη, αυτό απαιτεί μεταφορά των στρατευμάτων στα σημεία εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας και στη συνέχεια αποστολή των στρατευμάτων σχεδόν 1.000 μίλια μέσω του Λβιβ και του Κιέβου για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή.

«Θυμηθείτε, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 2014, στείλαμε αυξημένο αριθμό στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις στη δυτική Ουκρανία και συνεχίσαμε μέχρι το 2022, όταν τρομάξαμε και τους αποσύραμε», είπε η Έβελιν Φάρκας. πρώην ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν τώρα, όταν υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο ουκρανικό μέτωπο, που τα μέλη του ΝΑΤΟ και η ηγεσία της συμμαχίας σκέφτονται πώς να βοηθήσουν ξανά από τα μετόπισθεν».

Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, εργάζονται για να στείλουν εργολάβους από τον χώρο της άμυνας στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην κατασκευή και επισκευή οπλικών συστημάτων πιο κοντά στη ζώνη μάχης. Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ από τον χώρο της άμυνας δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει τώρα την απαγόρευση του να πάνε Αμερικανοί εργολάβοι στην Ουκρανία, ενώ σε μικρό αριθμό έχει ήδη επιτραπεί να εργαστεί σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα όπως η αεράμυνα Patriot.

«Υπάρχει ένα στοιχείο κακής πρακτικής στο γεγονός ότι παρέχουμε  δυτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αλλά δεν τους δίνουμε τους πόρους για να τον συντηρήσουν», δήλωσε ο Alexander S. Vindman, ένας απόστρατος αντισυνταγματάρχης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v