Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας απέδωσε στη Moderna τα πρωτεία για το εμβόλιο mRNA, ενώπιον της έκδοσης σχετικών αποφάσεων από δικαστήρια σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ανοίγει ο δρόμος ώστε να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Pfizer.

Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna

Η Moderna κέρδισε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, στο πλαίσιο της διαμάχης της με την Pfizer και τη BioNTech σχετικά με το εμβόλιο mRNA κατά του Covid-19, αποκομίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα στον συνεχιζόμενο νομικό αγώνα για την ανάκτηση κερδών της πανδημίας από τους αντιπάλους της.

Η απόφαση του Γραφείου να επικυρώσει την ισχύ ενός από τα δύο αμφισβητούμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι ανάσα για τη Moderna, η οποία αντιμετώπισε αρκετές αποτυχίες στη νομική της μάχη για το εμβόλιο Comirnaty των Pfizer και BioNTech, που είχε και τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αποφάσισε να διατηρήσει την ισχύ του διπλώματος ευρεσιτεχνίας EP 949 της Moderna, ενός από τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που επί του παρόντος διεκδικούνται κατά της Pfizer και της BioNTech σε διάφορα ευρωπαϊκά εθνικά δικαστήρια», δήλωσε η εταιρεία στους Financial Times.

Η Pfizer έχει προθεσμία εννέα μηνών για να υποβάλει ένσταση. Σήμερα Πέμπτη ανακοινώθηκε προφορικά η ετυμηγορία, που αναμένεται να εκδοθεί γραπτώς τους επόμενους μήνες. Η Moderna έχει προσφύγει κατά των Pfizer και BioNTech σε πολλά δικαστήρια σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με επίδικο μερίδιο των κερδών τους από τα εμβόλια Covid-19.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο Comirnaty παραβιάζει δύο από τις πατέντες της. Η Pfizer και η BioNTech άσκησαν ανταγωγή, ισχυριζόμενες ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Moderna, που κατατέθηκαν το 2011 και το 2016, είναι άκυρα.

«Είναι πολλά τα λεφτά»

Αθροιστικά, οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 έχουν αποκομίσει ουκ ολίγα χρήματα, που ενδεικτικά, μόνο για το 2022, ανέρχονται σε 73,2 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών και των τριών φαρμακευτικών ομίλων έχουν πληγεί, καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει και η ζήτηση για εμβόλια έχει μειωθεί.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 949 σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το mRNA τροποποιείται στο σώμα έναντι της ανοσολογικής απόκρισης μετά την εισαγωγή του εμβολίου. Ζωτικής σημασίας κατά της Covid-19, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε μελλοντικές θεραπείες που βασίζονται σε mRNA.

Το EPO είπε ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 949 της Moderna «διατηρήθηκε σε τροποποιημένη μορφή». Η Moderna πέρυσι έχασε την εναλλακτική πατέντα 565, η οποία καλύπτει τη χρήση τεχνολογίας mRNA που στοχεύει ειδικά στην πρόληψη του κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών ασθενειών. Η εταιρεία έχει προσβάλει αυτή την απόφαση. Τα εθνικά δικαστήρια θα συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις σχετικά με την εγκυρότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και για το κατά πόσον παραβιάστηκε από την Pfizer και τη BioNTech. Θα αποφασίσουν επίσης για τυχόν πρόστιμο που θα καταβληθεί.

Η Moderna έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει να αποτρέψει τη χρήση του εμβολίου Comirnaty. Η Pfizer δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτού του νομικού ζητήματος, θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε και να προμηθεύουμε το εμβόλιο BioNTech/Pfizer Covid-19, σύμφωνα με τα καθιερωμένα χρονοδιαγράμματα προμηθειών, με σκοπό την υποστήριξη της δημόσιας υγείας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v