Ελληνόκτητο πλοίο χτύπησαν οι Χούθι

Αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος των Υεμενιτών ανταρτών έπληξε το M/T Wind στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πετρελαιοφόρο έχασε την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης, ωστόσο το πλήρωμα αποκατέστησε τη βλάβη και συνέχισε την πορεία του.

Ελληνόκτητο πλοίο χτύπησαν οι Χούθι

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά) σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου, όταν οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το M/T Wind, πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας.

 

Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα. Από την επίθεση προκλήθηκε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Πολεμικό σκάφος ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια.

Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του αυτοδύναμο.

 

«Αυτή η συνεχιζόμενη κακόβουλη και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», τονίζεται στην ανακοίνωση της U.S. Central Command.

Νωρίτερα η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά δέχθηκε επίθεση καθώς έπλεε περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μόκα, στην Υεμένη.

Η Ambrey πρόσθεσε ότι βάσει επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από πύραυλο και έχει εκδηλωθεί φωτιά.

Επίσης, ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO είχε ανακοινώσει ότι πλοίο κινούμενο στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και υπέστη ελαφριά ζημιά.

«Το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν το δρομολόγιο προς τον λιμένα που αποτελεί τον επόμενο προορισμό τους», πρόσθεσε σε έκτακτο ενημερωτικό σημείωμά του, διευκρινίζοντας πως το συμβάν αυτό εκτυλίχθηκε στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v