Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2024

Ο Αδωνις, τα παυσίπονα και τα... περίεργα - Grand πωλητήριο στη Συγγρού - Ασφαλιστικές: Αλλάζουν CEO σαν πουκάμισα!

Ο Αδωνις, τα παυσίπονα και τα... περίεργα - Grand πωλητήριο στη Συγγρού - Ασφαλιστικές: Αλλάζουν CEO σαν πουκάμισα!

ΑΔΩΝΙΣ: Την αντίδραση φαρμακευτικών συλλόγων προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγάλει από τη λίστα συνταγογράφησης αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά «βαριά» παυσίπονα, για πολύ έντονους πόνους, που χρησιμοποιούνται από καρκινοπαθείς.

Οι ίδιοι μιλούν για ακατανόητη απόφαση και ζητούν την επανεξέτασή της. Με λίγα λόγια, αν δεν αλλάξει η απόφαση, οι ασθενείς θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς δεν υπάρχουν γενόσημα της ίδιας σύνθεσης.

Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, που κατά κανόνα δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε σπεύσει να αιτιολογήσει την απόφαση ούτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως και να 'χει, αναμένουμε τη συνέχεια, διότι ήδη ακούγονται διάφορα περίεργα...

 

INTRALOT: Νέα πολιτική αποδοχών καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εταιρείας του Σωκράτη Κόκκαλη στην τακτική γενική συνέλευση της 30ής Μαΐου.

Πέραν της χορήγησης αμοιβών από τα κέρδη της εταιρείας, η πολιτική αποδοχών προβλέπει χορήγηση πρόσθετων μεταβλητών αποδοχών (bonus), εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος, stock option plan και δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε μέλη ΔΣ μητρικής και συνδεδεμένων εταιρειών.

Το σώμα των μετόχων καλείται, επίσης, να εκλέξει νέο 12μελές Δ.Σ. Η εισήγηση περιλαμβάνει την επανεκλογή των 10 υφιστάμενων μελών και την εκλογή του Νίκου Νικολακόπουλου (CEO Intralοt Inc.) και του επί σειρά ετών ορκωτού λογιστή Γιώργου Καραμιχάλη. 


ΒΟΥΛΗ: Για την τελευταία μέρα των κοινοβουλευτικών εργασιών, πριν τη διακοπή λόγω ευρωεκλογών, προσδιορίστηκε η από καιρό εκκρεμούσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και... εφ’ όλης της ύλης, καθώς δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη για τη συνήθη «μάχη κορυφής» στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωκάλπες.

Οι παροικούντες το Κοινοβούλιο πάντως στοιχηματίζουν πως η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίς νωρίς, καθώς την ίδια μέρα (στις 19:00) αρχίζει στο Βερολίνο το Final 4 της Euroleague και η τηλεθέαση της Βουλής θα πέσει στο ναδίρ, αν παίξουν καθυστερήσεις τα κόμματα…

 

GRAND HYATT ATHENS: Διαδικασία πώλησης της ξενοδοχειακής μονάδας Grand Hyatt Athens (πρώην Ledra Marriott) ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Hines και Henderson Park. Τη διαδικασία τρέχουν τα λονδρέζικα μαγαζιά Eastdil Secured και JLL.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το enterprise value θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Κέρδος 57 εκατ. ευρώ ενέγραψε η Εθνική στο 1ο τρίμηνο από την παύση αναγνώρισης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων επιμετρώμενων στο αποσβεσμένο κόστος. 

 

ORILINA: Το πρώτο «καπάρο» εισέπραξε η ΑΕΕΑΠ για μεζονέτα στο υπό ανάπτυξη συγκρότημα «Marina Residences by Kengo Kuma» στο Ελληνικό. Ειδικότερα, υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό προκαταβολής μεζονέτας στο σχεδιαζόμενο Β κτίριο. Το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας καθορίστηκε σε 6,8 εκατ. ευρώ.

Έκανε σεφτέ, έχει δρόμο. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 57,4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 68% από ίδια κεφάλαια και κατά 32% από δανεισμό.

Εως τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023 (σ.σ. Απρίλιος), η Orilina είχε επενδύσει 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,4 εκατ. ευρώ με δανεισμό και τα υπόλοιπα με ίδια συμμετοχή.

 

ΕΦΚΑ: Ακόμη μια απόπειρα για την αξιοποίηση του διατηρητέου ακινήτου που εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρηγοπούλου 2 στην Αθήνα κάνει το Ταμείο, με την προκήρυξη νέου δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τους όρους του σχετικού διαγωνισμού, στόχος είναι η αξιοποίηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος, με το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπλασή του και τη μετατροπή του σε χώρο φιλοξενίας να διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης εκμίσθωσης είναι 30 ετών, με δικαίωμα παράτασης κατά επιπλέον 10 χρόνια, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα έναρξης του διαγωνισμού παραμένει στις 8.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τον φάκελό τους μέχρι τις 12 Ιουνίου. Μένει να δούμε αν ο διαγωνισμός θα τελεσφορήσει μετά από τόσες άκαρπες προσπάθειες…

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Αλλάζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι σαν τα… πουκάμισα την τελευταία τριετία στον ασφαλιστικό κλάδο, γεγονός που αντανακλά τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά.

Σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν, όπου οι αλλαγές διοικήσεων αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις αποκαλούμενες -τότε- κρατικές εταιρείες (θυγατρικές των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής) κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση στη χώρα, τα τελευταία χρόνια οι θητείες των διευθύνοντων συμβούλων μοιάζουν συχνά με αυτές των… προπονητών ποδοσφαίρου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

«Παλαιότερα υπήρχαν πολλές ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες όπου η διοίκηση ήταν συνυφασμένη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οπότε αλλαγές CEO δεν ήταν το συνηθέστερο γεγονός», υποστηρίζει παλαιός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας πως βασικότερος λόγος στις παρατηρούμενες μεταβολές διοικήσεων είναι το μπαράζ των εξαγορών-συγχωνεύσεων που έχουν λάβει χώρα κατά την τελευταία τριετία. Τον δικό τους ρόλο παίζουν τόσο η αξιολόγηση των CEO από τους μετόχους όσο και οι επιλογές που μπορεί να έχουν τα στελέχη των εταιρειών για αλλαγές στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν δύο αλλαγές διευθύνοντων συμβούλων. Πέρα από την αντικατάσταση του Robert Gauci από τον Δημήτρη Μαζαράκη στην Εθνική Ασφαλιστική, είχαμε και την οικειοθελή αποχώρηση του Νίκου Αντιμησάρη από την Ergo Hellas, τη θέση του οποίου πήρε ο Ερρίκος Μοάτσος, που είχε φύγει από την AXA, όταν η τελευταία είχε εξαγοραστεί από την Generali.

Πριν από περίπου δύο χρόνια είχαμε την αποχώρηση της Μαριάννας Πολιτοπούλου από την NN Hellas, τη θέση της οποίας έλαβε η Φιλίππα Μιχάλη, η οποία με τη σειρά της είχε φύγει από την Allianz, όταν η τελευταία εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η φετινή αποχώρηση, λόγω ηλικίας, του Χρήστου Γεωργακόπουλου από το τιμόνι της Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v