Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Στη Νάξο οι υπογραφές για το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Πόροι του Ταμείου θα κατευθυνθούν στα υπεράκτια αιολικά.

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρμόδιων υπουργών, αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων. Πρόκειται για το Ταμείο το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου, στην Αθήνα.

Όπως είχε εξηγήσει τότε, οι πόροι του συγκεκριμένου ταμείου θα μπορούσαν τελικά να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα και να χρηματοδοτήσουν τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Από το ταμείο αυτό θα προέλθουν πόροι για την υλοποίηση επενδύσεων, στην κατεύθυνση της Απανθρακοποίησης αρκετών ελληνικών νησιών. Πριν λίγες ημέρες, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είχε αναφέρει πως στόχος είναι να διατεθούν τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, και δυνητικά μέχρι 460 εκατ. ευρώ, για την οικονομική στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, εξηγώντας πως αυτά είναι «χρήματα που προέρχονται από δικαιώματα ρύπων και θα βοηθήσουν στην αρχική χρηματοδότηση των πρώτων έργων υπεράκτιων ΑΠΕ».

Η ιστορία του «πρασινίσματος» των νησιών δεν είναι καινούργια. Πριν τρία χρόνια, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα GR-eco Islands, το οποίο αξιοποιούσε τις εμπειρίες και τα χρήσιμα συμπεράσματα από την εφαρμογή «πράσινων» επενδύσεων στην Τήλο, στον Άη-Στράτη και στην Αστυπάλαια.

Στόχος ήταν μέσω του προγράμματος η εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι πόροι για την χρηματοδότηση αυτών των έργων στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco Islands θα προέρχονταν από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων 25 εκατ. τόνων αδιάθετων ρύπων. Ανάμεσα σε αυτά νησιά συγκαταλέγονται η Χάλκη, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες.

Επιπλέον, σε επίπεδο Ε.Ε. πήρε «σάρκα και οστά» η πρωτοβουλία «30 renewable islands for 2030». Μάλιστα, πέρσι επιλέχθηκαν 30 νησιά και νησιωτικές ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτά τα νησιά, η Λέσβος και η Ικαρία. Αυτή η πρωτοβουλία προσβλέπει στην πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία τους, μέχρι το 2030, μέσω της εγκατάστασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Να σημειωθεί πως αυτή την εβδομάδα, θα διοργανωθεί το Φόρουμ Καθαρής Ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά, με την παρουσία εκπροσώπων από εκείνα τα οποία πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία που προαναφέρθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v