Eurobank: Πουλά χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» δάνεια έναντι 232 εκατ. ευρώ

Με διαδικασίες-εξπρές ολοκληρώνει την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια. Στο 36,3% της μικτής λογιστικής αξίας το τίμημα. Πτώση του NPE ratio σε 3%.

Eurobank: Πουλά χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» δάνεια έναντι 232 εκατ. ευρώ

Στην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικά) ετοιμάζεται να προχωρήσει η Eurobank, βάσει όσων προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου, έναντι τιμήματος 232 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ταξινόμησε στο τέλος του 2023 το παραπάνω χαρτοφυλάκιο (χαρτοφυλάκιο Leon) στα προοριζόμενα προς πώληση καθώς είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές για την πώλησή του. Αναγνώρισε, μάλιστα, πρόσθετη ζημιά απομείωσης 55 εκατ. ευρώ, η οποία επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης 2023.

Τον περασμένο Μάρτιο, αναθεώρησε την περίμετρο του χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 240 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ύψος της μικτής λογιστικής αξίας από 398 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 638 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, το τίμημα που αναμένεται να εισπράξει η τράπεζα από την πώληση του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 232 εκατ. ευρώ (36,3% της μικτής λογιστικής αξίας). Η πρόβλεψη απομείωσης ανέρχεται, ως εκ τούτου, σε 406 εκατ. ευρώ.

Λόγω της διεύρυνσης της περιμέτρου του project Leon κατά 240 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα εν λόγω δάνεια αναταξινομήθηκαν στα προοριζόμενα προς πώληση), το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) του ομίλου μειώθηκε, κατά 0,2 δισ. ευρώ, σε 1,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης (NPE ratio) διαμορφώθηκε σε 3% από 3,5% στο τέλος του 2023. Ο συντελεστής κάλυψης των Non Performing Exposures (NPEs) από προβλέψεις ανήλθε σε 92,6% από 86,4% στο τέλος του 2023.

Με βάση τη στρατηγική διαχείρισης των NPE, κατά την τριετία 2024-26, όπως αυτή υποβλήθηκε σε SSM τον περασμένο Μάρτιο, η Eurobank στοχεύει στο τέλος της τριετίας ( σ.σ. 2026) να διαθέτει NPE ratio 3,2%. Η τράπεζα έχει πετύχει ήδη τον στόχο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν θετικός κατά 59 εκατ. ευρώ, με βάση τα pro forma στοιχεία (σ.σ. συμπεριλήφθηκαν εισροές NPE 24 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου λόγω των αργιών του Καθολικού Πάσχα).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v