Σουδάν: Ανησυχία Γκουτέρες για τις μάχες στην Ελ Φάσερ

Θορυβημένος ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις πληροφορίες περί χρήσης βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών.

Σουδάν: Ανησυχία Γκουτέρες για τις μάχες στην Ελ Φάσερ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι «βαθιά ανήσυχος» για τις μάχες που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και παραστρατιωτικούς στην Ελ Φάσερ, στο Νταρφούρ, ανέφερε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι «θορυβημένος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο περί χρήσης βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, για μεγάλους εκτοπισμούς και καταστροφές πολιτικών υποδομών», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Υπενθύμισε πως όσοι βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, ανάμεσά τους 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι, ήταν ήδη αντιμέτωποι με «απειλή λιμού και τις συνέπειες ενός και πλέον χρόνου πολέμου», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει «ανεμπόδιστη» πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρότρυνε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στους αμάχους να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Στο Σουδάν μαίνεται από τη 15η Απριλίου πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς υπό τον μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει της χούντας που μετατράπηκε σε εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί εναντίον επαπειλούμενης σφαγής στην πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ, της μοναδικής από τις πέντε πολιτείες του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των ΔΤΥ και παρέμενε ως πρόσφατα συγκριτικά αλώβητη από τον πόλεμο.

Οι εχθροπραξίες άρχισαν την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκαν το σαββατοκύριακο, με αεροσκάφη να βομβαρδίζουν το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της πόλης και ανταλλαγές πυρών πυροβολικού, δήλωσαν κάτοικοί της τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μόνο την πρώτη μέρα, την Παρασκευή, στις μάχες ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 130, κατά τους αριθμούς που έδωσε ο ΟΗΕ προχθές Κυριακή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v