Η Κίνα αγοράζει απούλητα ακίνητα για να σώσει πτωχευμένους εργολάβους

Διαβουλεύσεις Πεκίνου με τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να δοθεί ανάσα στην παραπαίουσα αγορά κατοικίας. Η τραπεζική δανειοδότηση, το χρέος των περιφερειών και άλλοι σκόπελοι.

Η Κίνα αγοράζει απούλητα ακίνητα για να σώσει πτωχευμένους εργολάβους

Η Κίνα προσανατολίζεται να ζητήσει από τις περιφερειακές κυβερνήσεις όλης της χώρας να αγοράσουν εκατομμύρια απούλητα σπίτια, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειές της να σώσει την παραπαίουσα αγορά ακινήτων.

Το Κρατικό Συμβούλιο συζητά το προκαταρκτικό σχέδιο με τις τοπικές κυβερνήσεις. Η Κίνα έχει ήδη εκπονήσει αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα για κρατική χρηματοδότηση προς όφελος του πλεονάζοντος αποθέματος κατοικιών, ωστόσο το νέο σχέδιο θα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

Τοπικές κρατικές επιχειρήσεις θα κληθούν να συμβάλουν στην αγορά απούλητων κατοικιών από «προβληματικούς» εργολάβους, παίρνοντας δάνεια από κρατικές τράπεζες. Πολλά από τα ακίνητα θα μετατραπούν στη συνέχεια σε οικονομικά προσιτά σπίτια.

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 47% το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ τα αποθέματα κατοικιών βρίσκονται σε υψηλό οκταετίας.

Το σχέδιο μπορεί να «εισφέρει ρευστότητα στους κατασκευαστές άμεσα», δήλωσε ο Raymond Cheng, επικεφαλής ερευνών της CGS International για κινεζικά ακίνητα. «Φυσικά, χρειάζεται πολλά κεφάλαια - τουλάχιστον 1 τρισ. γουάν για να υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος», πρόσθεσε.

Ο Shujin Chen, επικεφαλής χρηματοοικονομικών ερευνών της Jefferies Financial Group για την Κίνα, εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 τρισ. γουάν (277 δισ. δολάρια).

Θα κοστίσει τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια γουάν, ή το 78% του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος της Κίνας, για να απορροφήσει η κυβέρνηση το απόθεμα σε 18 μήνες, εκτιμά από την άλλη η Tianfeng Securities.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας έχει δηλώσει ότι η χώρα μελετά τρόπους για να «απορροφήσει» το υπάρχον απόθεμα κατοικιών.

Το νέο σχέδιο θα μπορούσε να επιδεινώσει το χρέος των περιφερειακών κυβερνήσεων, που έχει εκτοξευθεί στο 56% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από πέρυσι. Οι τράπεζες θα βρεθούν επίσης υπό πίεση, καθώς οι ισολογισμοί τους έχουν ήδη διαβρωθεί από την αύξηση των επισφαλών δανείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v