Ισραήλ: Απειλεί με παραίτηση ο Μπένι Γκαντς αν δεν υιοθετηθεί νέο σχέδιο

Ο κεντρώος πολιτικός που μπήκε στο «Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο» στην αρχή του πολέμου κατέθεσε σχέδιο έξι σημείων. Φεύγει αν δεν υιοθετηθεί έως τον Ιούνιο. Τι απαντά ο Νετανιάχου.

Ισραήλ: Απειλεί με παραίτηση ο Μπένι Γκαντς αν δεν υιοθετηθεί νέο σχέδιο

Ο Μπένι Γκαντς, το κεντρώο μέλος του τριμελούς Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, απείλησε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν δεν υιοθετηθεί σε τρεις εβδομάδες ένα νέο σχέδιο για τον πόλεμο στη Γάζα, μια κίνηση που θα άφηνε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να βασίζεται περισσότερο στους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Η ανακοίνωσή του κλιμακώνει το χάσμα εντός της ηγεσίας του Ισραήλ μετά από επτά μήνες πολέμου στον οποίο δεν έχει ακόμη επιτύχει τους δεδηλωμένους στόχους της για την εξάρθρωση της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο Γκαντς διατύπωσε ένα σχέδιο έξι σημείων που περιλαμβάνει την επιστροφή πολλών ομήρων, τον τερματισμό της κυριαρχίας της Χαμάς, την αποστρατιωτικοποίηση της λωρίδας της Γάζας και τη δημιουργία μιας διεθνούς διοίκησης πολιτικών υποθέσεων. Υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Λέει ότι εάν δεν εγκριθεί έως τις 8 Ιουνίου, θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση. «Αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο – θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», είπε.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον εταίρο του -και πρώην πολιτικό αντίπαλό του- ότι «δίνει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να δώσει στη Χαμάς».

Το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς θα σημαίνουν «τέλος του πολέμου, ήττα για το Ισραήλ και εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, δίνοντας εξουσία στη Χαμάς και δημιουργώντας παλαιστινιακό κράτος».

Ο Γκαντς, δημοφιλής πολιτικός και μακροχρόνιος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, εντάχθηκε στον συνασπισμό του και στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Η αποχώρηση του πρώην αρχηγού του επιτελείου και υπουργού Άμυνας θα αφήσει τον Νετανιάχου ακόμη περισσότερο εξαρτημένο από τους ακροδεξιούς συμμάχους που έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, και που πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει τη Γάζα και να ξαναχτίσει εβραϊκούς οικισμούς εκεί.

Ο Γκαντς μίλησε λίγες μέρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, το τρίτο μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ανοιχτά ότι έχει επανειλημμένα καλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει ένα μεταπολεμικό όραμα για τη Γάζα που θα έβλεπε τη δημιουργία μιας νέας παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας.

Ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενη πίεση σε πολλαπλά μέτωπα. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνησή του θέλουν η στρατιωτική επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα της Γάζας να προχωρήσει με στόχο την συντριβή της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην επίθεση σε μια πόλη όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας είχε καταφύγει - εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πλέον εγκαταλείψει - και έχουν απειλήσει να περιορίσουν την υποστήριξη στη χώρα.

Πολλοί Ισραηλινοί, που αγωνιούν για τους ομήρους και κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι βάζει τα πολιτικά του συμφέροντα πάνω από όλα τα άλλα, και θέλουν μια συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες και να απελευθερωθούν. Υπήρξε νέα απογοήτευση την Παρασκευή όταν ο στρατός είπε ότι βρήκε στη Γάζα τα πτώματα τριών ομήρων. Η ανακάλυψη του σώματος ενός τέταρτου ομήρου ανακοινώθηκε το Σάββατο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v