Δάνειο στην Ουκρανία ετοιμάζεται να δώσει η G7

Σχέδιο των ΗΠΑ για να εξασφαλιστεί μακροχρόνια χρηματοδότηση της χώρας, προ του κινδύνου εκλογής του Τραμπ. Εγγύηση για το δάνειο τα κέρδη από ρωσικά assets.

Δάνειο στην Ουκρανία ετοιμάζεται να δώσει η G7

Οι σύμμαχοι της G7 της Ουάσιγκτον φαίνεται πως ενστερνίζονται το σχέδιο των ΗΠΑ να επιταχύνουν χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία πριν από την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, γράφουν οι Financial Τimes.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, το Κίεβο θα λάβει χρήματα προκαταβολικά από ένα δάνειο της G7. Το δάνειο θα έχει ως κάλυψη μελλοντικά κέρδη που θα προκύψουν από περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση, ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ορισμένα μέλη της G7 ήταν απρόθυμα να υποστηρίξουν το σχέδιο, αλλά τα αισθήματά τους άλλαξαν μετά από διπλωματική πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με οκτώ δυτικούς αξιωματούχους.

Το σχέδιο θα αποφέρει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια που θα εκταμιευθούν στην Ουκρανία ήδη αυτό το καλοκαίρι, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Τα πιο διστακτικά μέλη της G7 έχουν υποστηρίξει το σχέδιο ως τρόπο να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το Κίεβο, εάν ο Τζο Μπάιντεν χάσει τις φετινές προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην παροχή βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε «να γίνει πριν από τον Νοέμβριο, επομένως, ακόμη και αν κερδίσει ο Τραμπ, τα χρήματα θα έχουν ήδη διατεθεί», είπε ένα άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Αξιωματούχοι από την Ιταλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7, δήλωσαν ότι στη σύνοδο κορυφής θα επιδιωχθεί συναίνεση σχετικά με το πώς να «μεγιστοποιηθεί η χρήση των "ουρανοκατέβατων" κερδών για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας».

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί το θέμα.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν προηγουμένως αντιταχθεί σε πιο εκτεταμένα σχέδια των ΗΠΑ, όπως η κατάσχεση των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για την κατάσχεση κρατικής περιουσίας και να προκαλέσει όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έδειξαν πιο ανοικτές τις τελευταίες εβδομάδες στην ιδέα της μόχλευσης των κερδών για τη δημιουργία δανείων για την Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί λεπτομέρειες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα εκδώσει το χρέος -μόνο οι ΗΠΑ ή οι χώρες της G7 μέσω ενός οχήματος ειδικού σκοπού-, ποιος θα το εγγυηθεί και πώς θα μοιραστούν οι κίνδυνοι και η αποπληρωμή σε περίπτωση που τα μελλοντικά κέρδη δεν πραγματοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v