Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκλεισε τετράμηνο με κέρδη 12%

Οι πωλητές επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου με τον Γενικό Δείκτη να οπισθοχωρεί στις 1.448 μονάδες. Πωλητές στις τραπεζικές μετοχές και σε ΟΠΑΠ, Quest. Ανοδικά Helleniq Energy, Aegean.

Χρηματιστήριο: Εκλεισε τετράμηνο με κέρδη 12%

Ακόμα μία συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, ήταν αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί τάση, αλλάζοντας πρόσημα και τους αναλυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες είτε για την χρήση 2023, είτε για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Με δεδομένες τις αργίες της τρέχουσας εβδομάδας, Τετάρτη (1/5) και Παρασκευή (3/5), είναι περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι η συντριπτική πλειονότητα των traders έχει επιλέξει τον ρόλο θεατή, ή το ελεγχόμενο “profit taking”, εν όψει και των αργιών του επερχόμενου Πάσχα και έτσι το όποιο ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης:

Το αναμενόμενο placement που έλαβε χώρα στην ACAG (-0,30%) (πέρασαν “πακέτα” συνολικά 5470321 τεμ., ή το 15,05% της Εισηγμένης στα 6,00 ευρώ -9,09%, σε Εγχώριους και Ξένους Θεσμικούς). Ο μέτοχος πλειοψηφίας, κ. Νικόλαος Λύκος, ενημέρωσε την Εταιρεία ότι έχει συμφωνήσει με τους ειδικούς Επενδυτές σε περίοδο απαγόρευσης πώλησης μετοχών (lock-up) 180 ημερών από την τοποθέτηση.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Fieratex, σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσης της Εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι “δεν είναι δυνατή η έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2023 εντός της προβλεπόμενης εκ του Νόμου προθεσμίας” (την ώρα της αναστολής, η μετοχή είχε διακινήσει 15405 τεμ. και βρισκόταν στα 0,37 ευρώ +3,35%). Εντός των επομένων ημερών θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με την ημερομηνία δημοσίευσης.

Η επιστροφή των αγοραστών στους ΜΕΖΖεδες, μετά τα αποτελέσματα 2023 που ανακοίνωσε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,73%, τα ίδια κεφάλαια στα 179,2 εκατ., από 56,5 εκατ. Στα 122,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη, στα 0,3971 ευρώ τα κέρδη ανά μετοχή. Δεν έχει έσοδα για να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου). Την κίνηση ακολούθησαν ΦΒΜΕΖΖ (+9,57%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,71%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,95%).

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα από τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε για την Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, “ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε στο 2,4% τον Απρίλιο του 2024, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3%, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες”, ανακοίνωσε η Eurostat.

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη ακολουθεί η συνεδρίαση της Fed για τον μήνα Μάιο, όπου οι Αγορές δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων, αλλά τις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Την Πέμπτη δημοσιεύεται η προκαταρκτική έκθεση για το ΔΤΚ στην Ευρωζώνη και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αμερική την Παρασκευή.

Προς νέα ιστορικά υψηλά, κινείται ο FTSE 100.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η μέση κεφαλαιοποίηση του Απριλίου διαμόρφωσε τη νέα λίστα του δείκτη FTSE25 και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των αναλυτών και όλοι περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαϊου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα ισχύσει το “sell in May and go away”, ή ο ΓΔΧΑ θα διεκδικήσει υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,62% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,428% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Παραμένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ διενήργησε σήμερα δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,67%, από 3,69% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1459,25 (+0,26%) και 1448,09 μονάδων (-0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1450,09 (-0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1448,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο τζίρος στα 198,3 εκατ., από τα οποία τα 47,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ACAG, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΑΤΡΑΣΤ, ΑΛΦΑ, OPTIMA), ενώ οι ACAG, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 198,3 εκατ., τα 144,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου χρηματιστηριακού τετραμήνου.

Ο Απρίλιος επανέφερε τον Γενικό Δείκτη σε θετικό βηματισμό, δίνοντας μηνιαία κέρδη 1,84%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,55%%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 12,01% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,56%.

Μετοχή του α΄ χρηματιστηριακού τετραμήνου η Q&R με κέρδη 111,51%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Διόρθωση για την ΚΡΙ ΚΡΙ το τελευταίο διάστημα, με το 10,52 να είναι κοντινή στήριξη και κύρια το 10,10. Το 11,30 έχει γίνει κοντινή σημαντική αντίσταση, με το ‘stop’ στο ‘short’ στο 11,50 σε κλείσιμο μέρας. Η πτώση με μειωμένο όγκο συναλλαγών, με τον μεγαλομέτοχο πιθανότατα να θελήσει να μοιράσει τίτλους σε Θεσμικά χαρτοφυλάκια το επόμενο διάστημα. Άλλωστε η Εταιρεία ‘πάει τρένο’, με τις επενδύσεις να συνεχίζονται”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η σκέψη των επενδυτών είναι πλέον στον οβελία και μόνο μια πολύ σημαντική είδηση θα την αποσπάσει από αυτόν. Τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντα μήνα, με τη μέση κεφαλαιοποίηση του Απριλίου να διαμορφώνει τη νέα λίστα του δείκτη FTSE25”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Αγορές δείχνουν διάθεση για συσσώρευση, λόγω της μικρότερης χρηματιστηριακής εβδομάδας από τις αργίες, ενώ οι επενδυτές περιμένουν και τις αυριανές ανακοινώσεις της FED για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Η Αγορά θα εστιάσει στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τα νούμερα της Coca Cola ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων και η Διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις που έχει κάνει”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Το θετικό momentum θα συνεχιστεί, με την Coca Cola, την Τράπεζα Πειραιώς, τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο επίκεντρο”, είναι η εκτίμηση της Optima Bank.

Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2023, ωστόσο οι ενημερώσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τα νέα δεδομένα θα διατηρήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Coca Cola δημοσίευσαν ενημερώσεις πριν το άνοιγμα της Αγοράς και έχουν τηλεδιασκέψεις μετά για την ενημέρωση των αναλυτών, ενώ η Εθνική θα ανακοινώσει αύριο. Σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου. Σημειώνεται πως αύριο το Χρηματιστήριο θα είναι κλειστό”, αναφέρει η Beta Sec.

Η πετυχημένη έκδοση 30ετους ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, με τη θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 11 φορές και τη διαμόρφωση της απόδοση στο 4,15%, χαμηλότερα από την αντίστοιχη των Ιταλικών ομολόγων, ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Επιπλέον, η αναγγελία της εξαγοράς ποσοστού της E-Net με υπερτίμημα κατά 20% υψηλότερο, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή μεγάλου Διεθνούς Επενδυτή, της General Atlantic, διαμόρφωσε κλίμα επικείμενων νέων συμφωνιών και για άλλες Εισηγμένες Εταιρείες, εκτός του κλάδου της πληροφορικής.

Εδραιώνεται επομένως η πεποίθηση για το ελπιδοφόρο αναπτυξιακό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας, από κοινού με τις βάσιμες προσδοκίες μεγέθυνσης των εταιρικών μεγεθών των βασικών κλάδων του Χ.Α., ιδιαίτερα όσων συνδέονται με τις ροές των Ευρωπαϊκών κονδυλίων (ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό κ.α.) και την εξωστρέφεια.

Ως αποτέλεσμα, ο ΓΔ του Χ.Α. σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους και των τελευταίων 13 ετών, κινούμενος πάνω από τις 1450 μονάδες, προσβλέποντας στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1500 μονάδες στην μεταπασχαλινή εποχή: την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2023 από την οποία θα επιβεβαιωθεί η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας και κυρίως η θεαματική αύξηση των χρηματιστικών διανομών, διαμορφώνοντας μέση απόδοση περί το 4% επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 100 δισ. περίπου.

Επιπλέον, ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα από τα μεγέθη του 1ου τριμήνου, με τις Τράπεζες να αναμένεται να βελτιώσουν την οργανική κερδοφορία τους, σαν αποτέλεσμα της εκταμίευσης περισσότερων δανείων, συνεχίζοντας να είναι περισσότερο υγιείς και κεφαλαιακά ισχυρές, ενώ βελτίωση εμφανίζουν ο Σαράντης, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο ΔΑΑ κοκ.

Παράλληλα, εντός του Μαΐου αναμένεται ο επαναπροσδιορισμός των μετοχών του FTSE25 και νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece, με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των Εταιρειών από 10 που είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα, τα θέματα του εξωτερικού περιβάλλοντος παραμένουν σύνθετα και οι αβεβαιότητες πολλές. Η προεκλογική περίοδος στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, ενόψει των Ευρωεκλογών και οι ενδείξεις για ενίσχυση των δυνάμεων που προβάλλουν εθνικιστική ατζέντα θέσεων είναι ισχυρές, σε μια περίοδο όπου είναι ζητούμενος ο Ευρωπαϊκός επαναπροσδιορισμός, με περισσότερο ολοκληρωμένες πολιτικές σε όλα τα πεδία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός επιμένει, καθώς στις ΗΠΑ παραμένει στο 2,7% το Μάρτιο, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 2,4% τον Απρίλιο.

Σαν αποτέλεσμα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δρομολογήσει επιτοκιακές μειώσεις από τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Federal που δεν θα βιαστεί να το κάνει στους επόμενους μήνες.

Με τις αγορές να διατηρούν την ψυχραιμία τους, έχοντας ωστόσο καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ελέω των υπεραποδόσεων των Τεχνολογικών Κολοσσών”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (-3,30% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,70%), Εθνική (-1,43%) και Eurobank (0%).

Μεταξύ 1258,31 (+0,17%) και 1241,8 μονάδων (-1,15%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1244,25 (-0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1237,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,50%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1153 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1091 - 1088 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ο Καναδικός Οίκος αξιολόγησης, Morningstar DBRS, αξιολόγησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας με “BBB (low)”, καθιστώντας την, πρώτη Ελληνική Τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση την Ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Ειδοποίηση στους κατόχους ομολόγων της, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει στις 25 Νοεμβρίου 2022, με ωρίμανση στις 25 Μαϊου 2025 έστειλε η Εθνική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει την option αποπληρωμής του τίτλου έναν χρόνο νωρίτερα.

Σχετικό πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,94%), ΕΕΕ (+0,93%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,35%), ΕΛΠΕ (+2,37%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΜΥΤΙΛ (+0,37%), ΟΤΟΕΛ (+0,16%), CENER (+1,15%), TITC (+0,68%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Σε νέα υψηλά 16 και πλέον ετών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα η TITC (+0,68%). Σε νέα ιστορικά υψηλά και η μετοχή της Cenergy (+1,15%).

Μόλις δύο τίτλοι, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,93%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 27 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 31,04 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 27,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,37%). Η επόμενη αντίσταση στα 8,465 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 8,06 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+111,51%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,4%), ΦΒΜΕΖΖ (+89,6%), MONTA (+69,63%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+63,48%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+57,57%), REALCONS (+52,09%), ΔΟΜΙΚ (+46,78%), ΣΑΡ (+42,00%) και ΚΥΡΙΟ (+40,49%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΙΝΤΑ (+2,86%), ΜΟΝΤΑ (+0,31%), ΚΤΗΛΑ (+2,82%), ΤΖΚΑ (+3,13%), ΦΡΙΓΟ (+2,48%), ΞΥΛΠ (+1,79%), ΛΕΒΠ (+0,57%), ΑΚΡΙΤ (+2,70%), MED (+2,88%), ΙΑΤΡ (+2,41%), ΦΛΕΞΟ (+1,86%), ΜΑΘΙΟ (+3,32%), ΣΠΕΙΣ (+1,04%) και ΛΟΓΟΣ (+2,08%).

Σε υψηλά 1,5 μήνα η Profile (+1,96%), σε υψηλά 2,5 μηνών η Unibios (+3,16%).

Η ανακοίνωση για Α.Μ.Κ., έστειλε μέχρι το -13,04% την ΚΟΥΑΛ (-6,81%), για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+9,44%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Έως το +11,89% έφθασε να αναρριχάται ο Κυριακούλης (+0,70%), όμως κάπου εκεί ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα 2023.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η Κρι Κρι (+0,47%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AS Company (+1,90%), τρεις για Revoil (+5,59%) και Ιντρακάτ (+1,12%) και τέσσερις ανοδικές για Interlife (+1,98%).

Ξεχάστηκαν γρήγορα τα αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ (-1,69% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Αύξησαν συναλλαγές Δομική Κρήτης (+3,35%) και CPI (+4,46%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1311 - 1310 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1470 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3600 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, πιέζονται οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,0686 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2300 ο Χρυσός, προς τα $26,60 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $60600 διολισθαίνει το Bitcoin, κάτω από τα $3000 το Ethereum.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι “η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το Γεν, πουλώντας Δολάρια ΗΠΑ και αγοράζοντας το δικό της Νόμισμα” (το Γεν βρέθηκε χθες σε ιστορικό χαμηλό, έναντι του Δολαρίου).

Η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αυξήθηκε κατά 0,2%, από τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν υπολογίσει μια επέκταση 0,1%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ευρωζώνη τον Απρίλιο, προσφέρουν αυτοπεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο”, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλώ, στο Linkedin.

“Τα στοιχεία για το κόστος απασχόλησης και τις τιμές των κατοικιών επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά προς τον στόχο του 2%. Η Fed θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σχετικά με το ‘σήμα’ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής”, τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λώρενς Σάμερς.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 100,7 δισ. ευρώ.

Στο 2,5% θέτει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας φέτος το ΥΠΕΘΟ, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε στις Βρυξέλλες, “ψαλιδίζοντας” την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για επέκταση με ρυθμό 2,9%.

Μειωμένος στο 3,2% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία είχαν δείξει ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός ήταν στο 3,4%.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δίνει η Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024. Ο Οίκος ανέβασε οριακά το στόχο στα 8,8 ευρώ ανά μετοχή, από 8,7 ευρώ προηγουμένως.

“Η συμφωνία της Ideal Holdings για την πώληση της ‘Αστήρ Βιτογιάννης’ στην ‘Guala Closures’ αποτελεί απόδειξη της ισχυρής ικανότητας σύναψης συμφωνιών που επιδεικνύει η Διοίκηση του Ομίλου” σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για τη μετοχή που χορηγεί η Ideal. Μετά την αποεπένδυση από την Αστηρ η Χρηματιστηριακή δίνει ενδεικτική βασική εύλογη αξία κοντά στα €8/μετοχή. Το εύρος εύλογης αξίας κινείται μεταξύ 7,2 και 9 ευρώ/μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, TITC και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Quest, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.330 συμβόλαια).

Στα 3.888 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.675 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 890 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 883 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 296, 201 για τον Μάιο και 95 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.516,5), κινήθηκε μεταξύ 3.515 και 3.550 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 29, 29 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.249), κινήθηκε μεταξύ 1.249 και 1.261 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 67, 47 για τον Μάιο, 20 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.605), κινήθηκε μεταξύ 5.601 και 5.605 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.967), Πειραιώς (10.382), Εθνική (497), ΔΕΗ (626), Alpha Bank (5.291), ΑΔΜΗΕ (198), Ελλάκτωρα (190), Ιντρακόμ (478), Αεροπορία Αιγαίου (227), ΓΕΚ (105), Cenergy (201), ΕΛΧΑ (110), ΟΤΕ (135), Viohalco (300), Μυτιληναίο (304).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.424, Πειραιώς 69.746, Eurobank 28.569, ΑΔΜΗΕ 26.831, ΓΕΚ 15.734, ΔΕΗ 31.673, Εθνική 11.975, Τέρνα Ενεργειακή 31.828.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.209.276 τεμ., (από 62.722.572 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.186 τεμ. (34.119.186), ΟΠΑΠ 1.716.492 τεμ. (1.722.482), Εθνική 13.452.051 τεμ. (13.632.534), ΟΤΕ 1.632.838 τεμ. (1.638.489), Πειραιώς 10.086.536 τεμ. (10.596.780).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v