Χρηματιστήριο: Διατηρούν πλεονέκτημα οι αγοραστές

Από επίπεδα πάνω από τις 1.480 μονάδες η εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Οι μετοχές που συντηρούν το ανοδικό momentum και το κρίσιμο ζητούμενο για την αγορά.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν πλεονέκτημα οι αγοραστές

Με πλεονέκτημα οι αγοραστές, οριακά στο «πράσινο» τα futures του S&P500, από τις 18.772,85 μονάδες ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το θετικό ταμείο της προηγούμενης εβδομάδας, η εκκίνηση σήμερα από τις 1.480,06 μονάδες.

Το επιτοκιακό θα παραμείνει -σε πρώτη φάση- στο επίκεντρο των traders στις διεθνείς αγορές, συντηρώντας τη long τάση βραχυπρόθεσμα.

Ηπιες μεταβολές νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, στις 5.251 μονάδες τα futures του S&P500.

Με θετικό ταμείο 2,19% (για τον Γενικό Δείκτη) οι αγοραστές στο ΧΑ έχουν διακριτό προβάδισμα, με τους επενδυτές να ενισχύουν τις θέσεις τους τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο και σε blue chips/σηματωρούς του δείκτη. Στις μόλις τρεις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ο αυξημένος τζίρος που ενίσχυσε τη θέση των long, που εύλογα έχουν βλέψεις για τις 1.500 μονάδες. Περιοχή/αντίσταση που πέραν όλων έχει και σημειολογική σημασία, για αυτό και η προσπάθεια υπέρβασής της θα απαιτήσει τζίρο και βάθος επιλογών.

Από τις 1.290,79 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, από τις 3.598,44 για τον FTSE25. Mε Eurobank (2,079), Εθνική (8,10) να διαφοροποιούνται με premium έναντι των Πειραιώς (3,86), Alpha Bank (1,644). Eurobank και Alpha Βank ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη Q1 ολοκληρώνοντας τον κύκλο για το πρώτο 3μηνο, και την κοινότητα να προσβλέπει πλέον στην έγκριση του SSM για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Με ουσιαστικές εξελίξεις σε σημαντικό μέρος των ισχυρών ομίλων, το συν 2,12% για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε TITAN Cement International (31,55), Jumbo (27,60), OTE (14,43), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,69), αλλά και HelleniQ Energy (8,43), Mytilineos (39,02) το ενδιαφέρον, με ό,τι αυτό σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα κλεισίματος Παρασκευής.

Από την προσπάθεια της κοινότητας να τιμολογήσει την προοπτική του ΙΡΟ της θυγατρικής του ομίλου TCI σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, τη διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να προχωρήσει στην επιστροφή κεφαλαίου μέχρι την ανακοίνωση μεγεθών Q1 του ΟΤΕ -συνδυαστικά με την επικείμενη αλλαγή διοίκησης- και τις εξελίξεις στο group Mytilineos, η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Οι σταθερές αγορές σε συνεχή υψηλά μετοχών/εισηγμένων μεγέθους ενός ομίλου TCI, μίας Jumbo, οι διακριτές εισροές στο group Mytilineos ενόψει και του rebranding, οι προσδοκίες για την επόμενη κίνηση της διοίκησης ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη Motor Oil ενισχύουν το ανοδικό momentum.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, προκειμένου η όποια προσπάθεια των long για συνέχιση προς τις 1.500 μονάδες να είναι πειστική και να πληροί προϋποθέσεις συνέχειας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v