Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2024

Η λεπτή κόκκινη γραμμή του Γιώργου (Γεραπετρίτη) - Aγορές: Ηχηρό καμπανάκι από Economist - Tips για ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ

Η λεπτή κόκκινη γραμμή του Γιώργου (Γεραπετρίτη) - Aγορές: Ηχηρό καμπανάκι από Economist - Tips για ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Οι κακές... δεξιές γλώσσες μέσα στη Νέα Δημοκρατία λέγανε εξαρχής ότι το «φύγε εσύ, έλα εσύ» που έκανε ο Κυριάκος στο υπουργείο Εξωτερικών, στέλνοντας τον Νίκο Δένδια στο Άμυνας, οφείλεται στο ότι (κατά τους ίδιους), ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει το ίδιο χάρισμα που έδειχνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο και έμεινε στην ιστορία με ένα... ανέκδοτο.

Ανδρέας: Τι ώρα είναι, Άκη;

Ακης: Ό,τι ώρα πείτε εσείς, κ. Πρόεδρε.

Εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε και τα αδιαμφισβήτητα διπλωματικά και ρητορικά χαρίσματα του κ. Γεραπετρίτη, που ενίοτε αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια της σοφιστείας. Τα ξεδιπλώνει άλλωστε συχνά πυκνά, είτε αφορούν την υπόθεση των Τεμπών και των υποκλοπών είτε θέματα της αρμοδιότητάς του.

Τελευταίο παράδειγμα, η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Η ίδια η κα Μπακογιάννη (αδελφή του πρωθυπουργού, θυμίζουμε) έσπευσε να αιτιολογήσει τη στάση της ακόμη και με σχετική αρθρογραφία. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως δήλωσε, αδειάζοντάς την, ότι «Το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής είναι θέμα βουλευτικής ανεξαρτησίας, αλλά η Ελλάδα εκφράζεται από την κυβέρνησή της».

ΟΚ λοιπόν, πάσο, υπουργέ μας.

 

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΙΙ: Πέρα από τη λεπτή κόκκινη γραμμή της σοφιστείας, κινήθηκε όμως και επί του θέματος της υποψηφιότητας Φρέντι Μπελέρη, για την οποία όλες οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, (διπλωμάτες κ.λπ., αν όχι και ίδιος ο Γεραπετρίτης), ήταν κάθετα αντίθετο.

Τι είπε ο μάγος των λεκτικών ακροβασιών; ότι «το ζήτημα αφορά το κόμμα και όχι την κυβέρνηση, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να έχει τους υποψηφίους που θέλει».

Το ωραίο είναι ότι κατορθώνει να τα λέει αυτά και με απολύτως σοβαρό ύφος, λες και υπήρχε περίπτωση να περάσει ο Μπελέρης χωρίς την έγκριση του επικεφαλής της... κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΥΓ: Μας θύμισε παλαιότερο επιχειρηματία του χώρου των ΜΜΕ, κομψό σικάτο και πάντα ευγενή, ο οποίος ως πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μοναδικός μέτοχος της εκδοτικής εταιρείας του, είπε με μεγάλη άνεση σε επί καιρό απλήρωτο στέλεχος, το εξής αμίμητο: «Τα προβλήματα που έχεις είναι με την εταιρεία, η δική μας σχέση είναι εξαιρετική».

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή χθες, ολοκληρώθηκε η νησιωτική περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στο Αιγαίο. Κι αυτό διότι η πρόβλεψη για ισχυρά μποφόρ σήμερα δεν επέτρεπε τον κατάπλου προς Λήμνο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ η αποστολή κινδύνευε… να ξεμείνει στη Λέσβο, άγνωστο για πόσες ημέρες.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως σχεδιάζει άλλη μία μίνι νησιωτική εξόρμηση, αυτή τη φορά προς Ιόνιο μεριά. Αφού -όπως λένε συνεργάτες του- θα πάει που θα πάει στην Κέρκυρα για Πάσχα, δεν είναι απίθανο να βάλει στο πρόγραμμά του και άλλο ένα ή δύο νησιά, ώστε να μιλήσει με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νησιωτών και στα δύο πελάγη.

Έτσι κι αλλιώς μετά το Πάσχα θα οργώσει την ηπειρωτική χώρα, με ενδιάμεσους σταθμούς στο Λεκανοπέδιο.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα 2023, όπως και η μητρική, με τη Eurobank Equities να περιμένει έσοδα 331 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για τα EBITDA κάνει λόγο για 179 εκατ. ευρώ (+9%) καθώς ο όμιλος έχει αυξήσει το δυναμικό του στις ΑΠΕ.  Σε ό,τι αφορά την «κάτω γραμμή», η εκτίμηση είναι για προσαρμοσμένα κέρδη 81 εκατ. ευρώ ή 31% υψηλότερα. 

Στάσιμη τις τελευταίες 30 ημέρες η μετοχή, αλλά με κέρδη 20% σε βάθος τριμήνου.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στα 292,9 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ανεβασμένα κατά 44% σε ετήσια βάση -εάν… πιστέψουμε στις προβλέψεις της Optima.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει τη Μεγάλη Τρίτη καθαρά κέρδη 219,9 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, με την εκτίμησή της να κινείται χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες προβλέψεις, λόγω έκτακτης επιβάρυνσης 73 εκατ. ευρώ.

Η Optima προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 531,3 εκατ. ευρώ, με οριακή πτώση 1% στο τρίμηνο αλλά 19% υψηλότερα στο έτος.

Η χρηματιστηριακή βλέπει περιθώριο ανόδου 25% για τη μετοχή, με την τιμή-στόχο να ορίζεται στα 5 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπει ότι η τράπεζα θα μοιράσει μέρισμα ανά μετοχή 0,109 ευρώ για τη φετινή χρήση.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη) επέλεξε η διοίκηση της Εθνικής να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Κόντρα όμως στην Εβδομάδα των Παθών, τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ισχυρά, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων.

Όσο για το buyback που επιδιώκει η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά, όπως μας μεταφέρεται… όλα με τη σειρά τους.

  

ΑΓΟΡΕΣ: Δεν είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνιση άρθρων στον Economist που χτυπούν τόσο ξεκάθαρα «καμπανάκια» για την υπερτίμηση στις αμερικανικές αγορές μετοχών. Συνέβη όμως πριν μερικές μέρες και μάλιστα με τίτλο Πόσο πολύ μπορεί να πέσει το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Τα βασικά σημεία του κειμένου αφορούν τη διάψευση των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ (μετά και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο), κυρίως όμως τη μεγάλη αύξηση των αποτιμήσεων, σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά και τη διαρκή μείωση στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της απόδοσης των μετοχών (earnings yield) και αυτής των ομολόγων (bond yield).

Οσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας τόσο πιο πολύ επιβραβεύεται ο επενδυτής που επιλέγει το μεγαλύτερο ρίσκο των μετοχών. Σήμερα το άνοιγμα είναι περίπου 2 μονάδες ενώ συνήθως είναι πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, συχνά 6 ή και 8, ανάλογα με την περίοδο.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν πέσουν οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ (το πότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια), τότε οι πιθανότητες, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, είναι να πέσουν πολύ.

Πόσο πολύ; Τα στοιχεία που επικαλείται το άρθρο του Economist δίνουν πιθανά ποσοστά πτώσης που ξεκινούν από το 29% και φτάνουν σε ποσοστά κανονικού κραχ, από 47% έως και… 57%.

Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία, επισημαίνεται στο άρθρο, οι «ταύροι» αντιπαρατάσσουν κυρίως την άνθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα κάνει, λένε, το παρελθόν να μοιάζει άσχετο, εκτοξεύοντας την παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, αν κι αυτή η φορά δεν αποδειχθεί... διαφορετική (σύνηθες επιχείρημα σε περιόδους φούσκας), αλλάξει η ψυχολογία και οι αγορές «γυρίσουν» προς τα κάτω, καλό είναι να προσέχετε πολύ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v