Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι δείχνουν οι αριθμοί

Μόλις 450 εκατ. ευρώ διατέθηκαν κατά το 3μηνο 2024, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το τρέχον δεύτερο, αλλά και τα δυο επόμενα θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου καθώς μένουν προς απορρόφηση 3,2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα στο συνολικό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί συνολικά 786 μεγάλα και μεσαίου μεγέθους/προϋπολογισμού έργα ύψους 21,8 δισ. και επιπλέον 5,75 δισ. ως δαπάνες (ή και μεταφορές) σε φορείς του Δημοσίου.

Στα 18,2 δισ. τα συνολικά κεφάλαια από επιδοτήσεις και στα 17,7 δισ. από δάνεια, με το ενδιαφέρον όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση να εστιάζεται στα 700 σχέδια που έχουν υποβληθεί και καλύπτονται -χρηματοδοτικά- με 8,2 δισ. να αντιστοιχούν στον τραπεζικό τομέα (άλλα 10 δισ. είναι του Ταμείου και περί τα 6 δισ. από τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές).

Τι είχε υπογραφεί από αυτά, τέλος 3μηνου; 287 συμβάσεις για επενδύσεις 11,5 δισ. με τα 3,77 δισ. να αφορούν στα δάνεια του τραπεζικού τομέα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον βραδύ ρυθμό χρηματοδότησης. Ενας από τους αστερίσκους, που αφορούν την πιστωτική επέκταση (αρνητική μέχρι τώρα) και σχετίζονται με την πρόβλεψη για την "τελική γραμμή" των τραπεζικών ισολογισμών.

Σε μία περίοδο που Πειραιώς και Εθνική έχουν ανακοινώσει στοιχεία πρώτου τριμήνου, ακολουθούν Eurobank, Alpha Bank και αναμένεται το Ο.Κ. του SSM για το τελικό ύψος του ποσοστού (επί των κερδών 2023) που θα διανείμουν στους μετόχους, μετά από σχεδόν μία 15ετία.

Αυτά προσώρας, καθώς η πιστωτική επέκταση αφορά στον δεικτοβαρή κλάδο-μοχλό του ΧΑ. Από Τετάρτη περισσότερα.

Μέχρι τότε, ευχές και για Καλή Ανάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v